Logo
  • Nieuws
  • 8 april 2010
  • Lianne Bouman

Fiscus kan met uitvraag jaarloongegevens 2009 aankloppen

De Walvis-vangnetbepaling is tijdelijk verlengd. De verlenging biedt de Belastingdienst de mogelijkheid om toch nog jaarloongegevens over het jaar 2009 bij een aantal werkgevers uit te vragen. Dat heeft het ministerie van Financiën onlangs bekendgemaakt.

Beeld Fiscus kan met uitvraag jaarloongegevens 2009 aankloppen

De verlenging van de vangnetbepaling is noodzakelijk, omdat bij de invoering van jaarloongegevens het systeem nog niet alle onbruikbare loonaangiftegegevens kan herstellen.

 

Walvis

Bij de aanvang van de operatie Walvis is een tijdelijk vangnet gecreëerd om bij ministeriële regeling invoeringsproblematiek van jaarloongegevens uit de polisadministratie het hoofd te bieden. De fiscus gebruikt de gegevens uit de polisadministratie onder meervoor de definitieve vaststelling van:

  • toeslagen;
  • de aanslag of teruggaaf inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet; en
  • de aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen.

 

Dalende tendens

Het aantal inhoudingsplichtigen dat bij de jaarloonuitvraag is betrokken, laat voor de periode 2006-2009 een sterk dalende tendens zien. De bij de jaarloonuitvraag betrokken inhoudingsplichtigen waren in 2006: 108.000, in 2007: 33.000 en in 2008: 25.000. De verwachting voor 2009 is dat er ongeveer 14.000 inhoudingsplichtigen een uitvraag kunnen verwachten.

 

De opgave moet langs elektronische weg plaatsvinden. De uitnodiging tot het verstrekken van gegevens wordt vanaf eind maart 2010 door de Belastingdienst verstuurd aan de betrokken inhoudingsplichtigen.

 

Tip

De Regeling verstrekking jaarloongegevens 2009 vindt u hier.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.