Logo
  • Nieuws
  • 19 februari 2010
  • Manon Schuttrups

Ex-bankier presenteert oplossing voor bonussen

Onderzoeker en voormalig bankier Kilian Wawoe heeft een winstdelingsplan gepresenteerd dat dient als vervanging voor het bonussysteem in de bankenwereld. Begin dit jaar vertrok hij bij ABN Amro nadat de kredietcrisis geen einde maakte aan de bonuscultuur.

Beeld Ex-bankier presenteert oplossing voor bonussen

Wawoe heeft een beloningsmethode ontworpen die tegemoet komt aan de bezwaren van de politiek en de bevolking tegen bonussen. Tegelijkertijd voorziet het de banken van een duurzamer beloningsmodel. “Het vereist een andere manier van denken,” zegt Wawoe. “Maar feit is dat medewerkers zich veel beter laten sturen door goed leiderschap dan door financiële prikkels.”

 

Afschaffen individuele bonussen

In Wawoe’s winstdelingsplan worden individuele bonussen afgeschaft. Alleen bij winst ontvangen medewerkers een extra gelijk percentage van hun salaris. Jaarlijks wordt het percentage vastgesteld, maar dit is nooit meer dan 15 procent. De top is uitgesloten van deze bonus om te voorkomen dat zij grote risico’s nemen om de korte termijn winst te vergroten.

 

Invloed van bonussen op prestaties

Wawoe werkte ruim tien jaar in de bancaire sector en behoorde het toekennen van bonussen tot zijn werk. Tegelijkertijd verdiepte hij zich in wetenschappelijk onderzoek over de invloed van bonussen op prestaties. “Binnen de wetenschap wordt sinds jaar en dag gewaarschuwd tegen het gebruik van variabele beloning. Maar binnen de financiële sector wordt dit feit nauwelijks onderkend.”

 

Ook is Wawoe een internetdiscussie begonnen: www.bankreferendum.com. Bankklanten kunnen er discussiëren en voorstellen doen voor de toekomst van de banken. Daarbij wordt ook de wetenschappelijke kant van variabel belonen belicht.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.