Logo
  • Nieuws
  • 22 april 2010
  • Lianne Bouman

EU-Hof geeft uitsluitsel btw-correctie personeelsvoorzieningen

Het Europese Hof van Justitie (HvJ) heeft onlangs beslist geen bezwaren te zien in het huidige Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA) als het gaat om bepaalde kosten, waarvoor de aftrek van voorbelasting onder voorwaarden is uitgesloten.

Beeld EU-Hof geeft uitsluitsel btw-correctie personeelsvoorzieningen

Het betreft:
• Het verstrekken aan personeel van privévervoer (gelegenheid geven tot privévervoer en het ter beschikking stellen van een voertuig voor woon-werkverkeer).
• De uitgaven met betrekking tot het verstrekken van spijzen en dranken.
• De uitgaven met betrekking tot het verlenen van huisvesting (het ter beschikking stellen van een woning aan personeel, maar ook de makelaarscourtage in verband met een dergelijke terbeschikkingstelling).
• Het geven van gelegenheid tot sport en ontspanning.
• Het geven van relatiegeschenken of het doen van andere giften.

 

Het HvJ ziet ook geen probleem in het feit dat slechts een deel van de voorbelasting wordt gecorrigeerd in het BUA, als goederen of diensten ook slechts gedeeltelijk worden gebruikt voor bedrijfsdoeleinden. Bovendien heeft het HvJ geen bezwaren tegen een wijziging van het BUA, zolang de betreffende ondernemer in de praktijk daardoor niet slechter af is. Het betreft hier de verhoging van de drempel in 1980 naar het het huidige drempelbedrag van 227 euro.

 

Europese alternatief BUA


Het Europese alternatief voor het BUA stelt de verstrekking van personeelsvoorzieningen gelijk met een prestatie tegen vergoeding aan een derde. De ondernemer is over deze zogenoemde interne prestatie btw verschuldigd, hoewel daarbij wel recht op btw-aftrek bestaat voor de gemaakte kosten. Aangezien de Europese regeling geen drempelbedrag kent, is deze ingewikkelder en potentieel duurder dan het BUA. Voor werkgevers is het arrest dus niet bepaald nadelig.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.