Logo
  • Nieuws
  • 17 juni 2010
  • Lianne Bouman

Eerste bevindingen ELOA van UWV en fiscus bekend

UWV en Belastingdienst hebben in verband met het uitstel van het doorvoeren van de Wet Eenduidige Loonaangifte (ELOA) per 1 januari 2011, een onderzoeksprogramma gestart. De organisaties hebben minister Donner van SZW over hun eerste bevindingen schriftelijk geïnformeerd.

Beeld Eerste bevindingen ELOA van UWV en fiscus bekend

De bestaande loonadministratiepraktijk is in de onderzoeken als vertrekpunt gehanteerd. Ook wordt uitgegaan van de polisadministratie en dagloonvaststelling in de huidige hoedanigheid.

 

UWV en Belastingdienst gaan in op vier punten:

  1. Het terugdringen van het aantal correctieberichten en fouten in de loonaangiften.
  2. Het verbeteren van de aansluiting tussen gegevens op de salarisstroken, de gegevens in de loonaangifte en de gegevens op het Digitaal Verzekeringsbericht.
  3. Het gebruik van gegevens in polisadministratie bij de uitkeringsverzorging.
  4. Het gebruik van polisgegevens in de elektronische dienstverlening aan burgers.

 

Onderzoek correcties en fouten

Bevindingen ten aanzien van het aanlever- en correctiegedrag:

  • De inrichting van de financiële administratie is leidend voor de wijze waarop loonaangifte wordt gedaan.
  • Non-profitsectoren en zeer grote ondernemingen kiezen doorgaans vanuit financiële verantwoording (kostenplaatsen, budgetten) voor het toerekenen van bepaalde (loon)kosten aan de juiste periode. Driekwart van de correcties met terugwerkende kracht zijn het gevolg van deze administratieve keuze.
  • In de praktijk wordt door inhoudingsplichtigen zowel met terugwerkende kracht als in het heden gecorrigeerd, al naar gelang dit vanuit administratief oogpunt gewenst/vereist is. Er is daarom geen zuiver onderscheid tussen loon-in en loon-over werkgevers te maken.
  • Veel aanleiding voor het (massaal) corrigeren in het verleden komt ‘van buiten’, zoals cao-verhogingen en pensioenpremieaanpassingen. Ook de invoering van nieuwe wetgeving kan leiden tot (massaal) corrigeren in het verleden.
  • Interne redenen voor corrigeren in het verleden zijn onder meer het administreren van overwerk, invaluren en het uitnutten van cafetariasystemen.

 

Onderzoek herkenbaarheid polisgegevens (salarisstroken)

Bevindingen ten aanzien van de herkenbaarheid op de salarisstrook:

  • De opbouw van de salarisspecificaties is divers en bepaalt de werkgever in grote mate. Mutaties met terugwerkende kracht worden meestal als cumulatief bedrag op de laatste salarisspecificatie gemeld.
  • De aansluiting tussen de reguliere loongegevens op de salarisstrook en de gegevens in de loonaangifte lijkt in alle onderzochte pakketten geborgd.
  • De aansluiting van de salarisstrook op de, door de overheid beschikbaar gestelde informatie, is tot nu toe bij werkgevers geen aandachtspunt.

De onderzoeken worden naar verwachting in oktober 2010 afgerond en vóór 1 december 2010 aan de Tweede Kamer gepresenteerd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.