Logo
  • Nieuws
  • 13 december 2010
  • Lianne Bouman

Eenduidige loonaangifte naar de afvalbak

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatsecretaris Weekers van Financiën vegen de eenduidige loonaangifte van tafel. De invoering ervan is volgens hen niet meer noodzakelijk. Voor u betekent het dat u in de toekomst niet verplicht bent aangifte te doen volgens de loon-in-methode.

Beeld Eenduidige loonaangifte naar de afvalbak

Loon wordt in beginsel toegerekend aan het tijdvak, waarin het feitelijk is betaald. Dit wordt de loon in-methode genoemd. In afwijking hiervan is goedgekeurd dat een werkgever het in een bepaalde periode uitbetaalde loon mag toerekenen aan al verstreken loontijdvakken waarop het loon betrekking heeft. Dit noemt men de loon over-methode. De werkgever heeft zelf de keuze of hij de loon in- of de loon over-methode toepast. Hierbij is wel vereist dat de werkgever consequent is en een bestendigde gedragslijn volgt met betrekking tot de gebruikte methode. Bovendien moet de betreffende inhoudingsplichtige met de loon over-methode de bestaande praktijk van zijn organisatie voortzetten.

 

Loonmutaties

Eventuele loonmutaties in tijdvakken, die al zijn verstreken, kunt u op verschillende manieren doorgeven aan de Belastingdienst. Volgens de loon-over-methode corrigeert u de oorspronkelijke loonaangifte voor het betreffende tijdvak door middel van een correctiebericht. Dit is sinds 2006 onder voorwaarden toegestaan. De loon-in-methode schrijft voor dat u de loonmutatie doorgeeft in de eerstvolgende loonaangifte, waardoor u niet met correctieberichten hoeft te werken.

Polisadministratie

De informatie uit uw loonaangiften komt terecht in de polisadministratie van UWV. UWV gebruikt de loongegevens onder meer voor het vaststellen van het dagloon van werknemers. Dit is bijvoorbeeld nodig om de hoogte van eventuele uitkeringen te berekenen. De loon-over-methode zou zorgen voor een niet juist functionerende polisadministratie. Door alle correctieberichten zouden gegevens steeds met terugwerkende kracht gewijzigd moeten worden. Daarom wilde de overheid verplichten dat alle werkgevers de loon-in-methode gingen hanteren.

 

Onder de knie

Uit onderzoek van UWV en de Belastingdienst blijkt dat nu niet meer nodig. Dit komt onder meer doordat de meeste ingediende correctieberichten niet leiden tot een aanpassing van de daglonen. UWV heeft nu het aantal correctieberichten met terugwerkende kracht onder de knie en daarom is de noodzaak vervallen om de eenduidige loonaangifte in te voeren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.