Logo
  • Nieuws
  • 15 oktober 2008
  • Lianne Bouman

Eén loonbegrip = minder administratieve lasten

De administratieve lasten van bedrijven kunnen snel en betrekkelijk eenvoudig worden verminderd als het kabinet het loonbegrip van drie heffingen uniformeert.

Een aanzienlijke versimpeling ligt binnen handbereik. Dat stellen Flip de Kam, hoogleraar economie van de publieke sector, en fiscaal jurist Willem Stevens in een artikel in het Financieele Dagblad.

Beeld Eén loonbegrip = minder administratieve lasten

De mogelijke koopkrachteffecten van het voorstel van Stevens en De Kam zouden kunnen worden geneutraliseerd door de tariefschijven en arbeidskortingen te wijzigen. Om tot één loonbegrip te komen moeten volgens De Kam en Stevens wel vier horden worden genomen. Dat zijn de auto van de zaak, de levensloopregeling, de inkomensafhankelijke ZVW-bijdrage en de WW-franchise.

 

Administratieve lastendruk verminderen

Staatssecretaris Jan Kees de Jager heeft in het belastingplan van volgend jaar al een aantal maatregelen aangekondigd om het belastingstelsel te vereenvoudigen en de administratieve lastendruk voor het bedrijfsleven te verminderen. De eerstedagmelding voor werkgevers wordt bijvoorbeeld afgeschaft en ook komt de WW-premie te vervallen. Het Financieele Dagblad schrijft dat het voorstel van De Kam en Stevens in goede aarde valt bij het ministerie van Financiën.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.