Logo
  • Nieuws
  • 4 april 2014

Een derde bedrijven betaalt leveranciers niet op tijd door uitbetaling vakantiegeld

Drie op de tien MKB bedrijven geeft aan dat de uitbetaling van personeelskosten zoals vakantiegeld wel eens liquiditeitsproblemen veroorzaken. Bedrijven geven aan in zo'n geval een beroep te hebben gedaan op de bank voor een extra lening of krediet om de personeelskosten te kunnen betalen.

Beeld Een derde bedrijven betaalt leveranciers niet op tijd door uitbetaling vakantiegeld

Ook worden soms de facturen van leveranciers of andere vaste lasten niet binnen de betalingstermijn voldaan. Aan de andere kant geeft 68 procent van het MKB in Nederland aan wel voldoende reserveringen te maken om de personeelskosten te kunnen betalen. Dat blijkt uit de MKB Barometer personeelszaken, uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van Please Payroll.

Verschil in grootte

MKB bedrijven die minder dan 10 jaar bestaan geven vaker aan dat personeelskosten liquiditeitsproblemen veroorzaken (40 procent) dan MKB bedrijven die 20 jaar of langer bestaan (21 procent). MKB bedrijven met maximaal 5 medewerkers hebben minder vaak liquiditeitsproblemen dan bedrijven met 10 tot 50 medewerkers.

Verschillen per branche

68 Procent van de MKB'ers in de bouw geeft aan wel eens een beroep te hebben gedaan op de bank voor een extra lening of krediet om de personeelskosten te kunnen betalen. Bij MKB bedrijven in andere branches is dit aanzienlijk lager: detailhandel (34 procent), gezondheidszorg (28 procent), groothandel (35 procent), horeca (32 procent) en zakelijke dienstverlening (30 procent). Meer MKB bedrijven binnen de bouwnijverheid (55 procent) geven aan dat door uitbetaling van vakantiegeld de leveranciers of andere vaste lasten weleens niet tijdig konden worden betaald dan MKB bedrijven binnen de gezondheidszorg (24 procent) en zakelijke dienstverlening (23 procent).

Masterclass Werkkostenregeling: Nu voorbereiden

De overstap naar de Werkkostenregeling komt steeds dichterbij. Een belangrijke keuze die financiële impact kan hebben op uw organisatie. Meer info >

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.