Logo
  • Nieuws
  • 5 januari 2009
  • Lianne Bouman

Durft u wél uw beloningssysteem te veranderen?

Behoort u tot een op de vijf ondernemingen die het variabele loon (bonussen en winstdeling) aanpast? Tegenvallende winsten door de kredietcrisis zijn een belangrijke reden voor de geringe bereidheid om bonus- en winstdelingsregelingen aan te passen. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Hay Group onder 2589 bedrijven in 91 landen.

Beeld Durft u wél uw beloningssysteem te veranderen?

Tweederde van de bedrijven wil of overweegt de vaste beloning aan te passen. Van de bedrijven beperkt 58 procent de geplande loonstijging, en 24 procent van de werkgevers bevriest de salarissen zelfs. Of ziet u het, zoals de overige werkgevers, niet zo zitten om het beloningssysteem zo te veranderen dat uitbetaling sterker aan prestaties gekoppeld is?

 

Code Tabaksblat

De onderzoeksresultaten van Nederland lopen volgens Hay Group in pas met de wereldwijde trend. Beloningen moeten in Nederland voldoen aan de aangepaste Code Tabaksblat, die op 1 januari 2009 inging; variabel loon moet gekoppeld zijn aan meetbare doelen voor de lange termijn. Slechts 12 procent van de bedrijven wil hun beleid voor variabel inkomen op de lange termijn ook echt veranderen, blijkt uit het onderzoek. Vast en variabel loon zouden volgens de Code tot elkaar in een 'passende verhouding' moeten staan. De Commissie Frijns, die de Code aanpaste, wilde niet zover gaan om die verhouding op 50-50 te stellen, omdat grote bedrijven veel meer variabel loon uitkeren en kleine bedrijven veel minder.

 

Gevaar loert

In lage bonussen schuilt echter voor veel werkgevers ook een gevaar: is het loon dat zij betalen nog wel concurrerend genoeg? Het behoud van talent is een van de grootste zorgen die de dalende loonspiraal werkgevers baart, aldus het onderzoek. Van de bedrijven die hun variabele loonsysteem willen aanpassen, besluit een kwart om bonussen sneller en makkelijker toe te kennen.

 

Tip

Het succes van prestatiebeloning is een samenspel van prestatiedoelstellingen, het systeem van beoordelen en de vorm, waarin prestatiebeloning wordt gegoten.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.