Logo
  • Nieuws
  • 17 december 2009
  • Mariel Hovemann

Dertiende maand zit werkgevers in de weg

Werkgevers willen steeds meer af van de traditionele dertiende maand die ze rond de jaarwisseling betalen. Een vaste dertiende maanduitkering kan problemen geven voor bedrijven als de resultaten tegenvallen. Dit meldt bndestem.nl.

Beeld Dertiende maand zit werkgevers in de weg

Beloningsdeskundigen concluderen dat werkgevers vanwege de crisis bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden. Bonussen die samenhangen met  de bedrijfswinst of de prestaties van een werknemer nemen sterk in populariteit toe. Volgens arbeidsvoorwaardenspecialist Mans Kuipers van adviesbureau Ernst & Young was de trend van resultaatafhankelijke beloningen er al een tijdje. “Maar door de recessie is het voor bedrijven noodzakelijk om op de arbeidsvoorwaarden te besparen.”

 

Prestatiebonus

Naast winstdeling en een productiviteitsbonus is het geven van aandelen aan werknemers in het eigen bedrijf ook een vorm van een prestatiebonus. Erik Pentenga, cao-deskundige van vakcentrale FNV, meent dat deze vormen van resultaatafhankelijk belonen steeds meer in trek raken bij bedrijven. Volgens werkgeversvereniging AWVN is het een positieve ontwikkeling, omdat werknemers zo meer betrokken raken bij de bedrijfsresultaten.

 

CAO

De specialisten denken dat bedrijven die nu niet standaard een dertiende maand toekennen de komende jaren huiverig zullen zijn voor het opnemen van deze beloning in de cao. Dat is van toepassing op bedrijven in de zakelijke dienstverlening, maar ook op de papier- en metaalindustrie. In de papier- en metaalindustrie krijgen werknemers vaak een in de cao vastgelegde eenmalige beloning, die ook afhangt van de financiële ruimte bij het bedrijf.

 

Gebonden

De dertiende maanduitkering zal niet snel helemaal tot het verleden behoren. Sociale partners hebben de bonus meestal vastgelegd in de cao. Hierdoor zijn veel werkgevers er voorlopig aan gebonden. “Als je eenmaal een dertiende maand hebt afgesproken, gaat die niet zomaar uit de cao”, aldus Pentenga. Ook andere eindejaarsextra’s, zoals het kerstpakket en het eindejaarsdiner, staan dit jaar bij veel werkgevers onder druk.

 

Tip

Het moet duidelijk zijn voor uw werknemers wanneer ze een prestatiebeloning krijgen en waarvan de hoogte van die beloning afhangt. Belangrijk is dat u voor iedere werknemer dezelfde criteria hanteert en dat u goed aan ze terugkoppelt waarom ze wel of niet een bepaalde prestatiebonus krijgen. Let er ook op dat voor een werknemer duidelijk is wat u van hem verwacht.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.