Logo
  • Blog
  • 14 januari 2013

Demotie is niet zo gek

Ophef bij Capgemini: men heeft een deel van het personeel gevraagd salaris in te leveren en dat is not done in Nederland.

Ik wil niet ingaan op deze specifieke situatie, maar wel op het begrip demotie en het feit dat dat in Nederland onacceptabel lijkt. Tevens wil ik aangeven hoe kortzichtig en onzinnig het is om demotie niet toe te staan.

Voetballers
Laten we eens een parallel trekken met de sport, voetbal bijvoorbeeld. Een voetballer krijgt vaak eerst een jeugdcontract en gaat vanaf dan steeds meer verdienen. Op de leeftijd van 28 a 32 verdient de voetballer vaak het meest. De transferwaarde is vlak voor deze leeftijd het hoogst. Daar is een reden voor: dan is hij op het toppunt van zijn kunnen. Daarna gaat hij afbouwen en wordt het salaris weer lager. In de sport is het dus heel gebruikelijk om te betalen naar waarde, naar prestatie.

Waarom dan niet in het bedrijfsleven?
Wat is het toch een gek fenomeen dat een medewerker elk jaar meer moet verdienen (een ‘’periodiek’’  erbij moet krijgen), alleen maar omdat ie langer in dienst is? Hoezo moet een 50-jarige sowieso meer verdienen dan een 25-jarige? Dat is zélfs zo als de 25-jarige productiever is, meer oplevert. Dat is toch gek en onlogisch?

Kosten – Baten
Bedrijfseconomisch is het simpel: wie meer kost dan oplevert loopt het risico zijn baan te verliezen. Een bedrijf wil gezond zijn en de continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid waarborgen.

Ontslag in plaats van demotie
Daarnaast is het in deze tijd voor veel organisaties de keuze tussen massaal ontslag of inleveren van salaris. Iedereen ietsje minder of een deel van de mensen zonder baan. Zeker voor 50-plussers blijkt het in deze markt heel erg lastig om een nieuwe baan te vinden. Dan is demotie een beter alternatief dan de WW en vervolgens bijstand.

Marktwerking: lagere lonen
Wij merken het sterk: de lonen staan overal onder druk. Een deel van de werknemers die wij aan een nieuwe baan helpen moet een beetje inleveren ten opzichte van de oude baan. Zéker als die persoon al vele jaren bij die oude werkgever actief was en dus automatisch op een hoger salaris zat. Die werknemers maken al snel de (juiste) keuze: iets lager loon, maar wel weer een baan, wel weer actief aan het werk, geen uitkering.

Graaiers
Eén ding moet me wel van het hart. Veel zogenaamde topbestuurders zijn de laatste jaren vele procenten meer gaan verdienen, terwijl hun prestatie niet vele procentpunten beter zijn geworden. Vraag je een offer van de medewerkers, breng dan zelf ook een offer.

Demotie is prima, maar voor iedereen moet gelden: beloning naar prestatie. Ook zeker voor topbestuurders

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.