Logo
  • Nieuws
  • 29 september 2009
  • Lianne Bouman

De Jager komt ‘noodlijdende’ dga tegemoet

Staat de winst van uw bedrijf u eigenlijk niet het gebruikelijk loon van 40.000 euro toe? Zou u liever een lager loon genieten, zodat uw bedrijf meer overhoudt om bijvoorbeeld noodzakelijke investeringen te doen? Staatssecretaris De Jager van Financiën komt u als directeur-grootaandeelhouders (dga) nu tegemoet door het gebruikelijk loon duidelijker te koppelen aan de reële winst.

Beeld De Jager komt ‘noodlijdende’ dga tegemoet

Het gebruikelijk loon geldt voor iedere aandeelhouder die meer dan 5% belang heeft in een bv en hiervoor werkzaamheden verricht. Het wordt vastgesteld aan de hand van het salaris van vergelijkbare functies binnen of buiten de onderneming waarbij de inspecteur een minimum hanteert van 40.000 euro, inclusief de bijtelling voor een auto van de zaak.

De economische crisis leidt momenteel tot knelpunten bij de vaststelling van een gebruikelijk loon. De staatssecretaris van Financiën voorziet daarom in een tijdelijke goedkeuring. Bij omzetdalingen mag het gebruikelijk loon in 2009 en 2010 evenredig lager zijn.

 

Berekeningen

De staatssecretaris keurt goed dat het gebruikelijk loon over 2009 en 2010 wordt bepaald volgens de volgende berekeningen. Het gaat daarbij om de omzet, exclusief de omzetbelasting.

 

Gebruikelijk loon 2010 = A x D/C

A = het gebruikelijk loon over 2008

B = de omzet over het eerste kalenderhalfjaar van 2009

C = de omzet over het eerste kalenderhalfjaar van 2008

D = de omzet over het eerste kalenderhalfjaar van 2010

 

Als omzetgegevens ontbreken, mag u het gebruikelijk loon gedurende het eerste kalenderjaar van 2010 laten aansluiten bij het niveau van 2009.

 

Voorwaarden

Bij deze goedkeuring gelden de volgende drie voorwaarden:

  • De rekening-courantschuld of het dividend neemt niet toe als gevolg van het lagere gebruikelijk loon;
  • Als de AB-werknemer feitelijk meer loon heeft genoten dan volgt uit bovenstaande berekeningen, geldt dat hogere loon;
  • Deze goedkeuring geldt niet voor zover de omzetten in de jaren 2008, 2009 of 2010 beïnvloed zijn door bijzondere oorzaken, zoals oprichting, staking, fusie, splitsing en bijzondere resultaten.

 

Deze goedkeuring kan meebrengen dat het loon van u als AB-werknemer lager is dan € 40.000 of het loon van uw meest verdienende werknemer.

 

Tip

De versoepeling bepalingen gebruikelijk loonregeling bij geringe omvang gaan op 1 januari 2010 in/>. Bij verslechterde bedrijfsresultaten werd de regeling op 17 september 2009 van kracht.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.