Logo
  • Nieuws
  • 17 juni 2010
  • Nuzakelijk
  • Bron: Nuzakelijk

De Jager: ‘Deblokkering spaarloon ongewenst’

Vrijgeven van het spaarloon levert onvoldoende economisch effect op. Bovendien zou de impuls alleen gelden voor het jaar, waarin de maatregel wordt genomen. Als in de jaren daarna het spaarloon wordt geblokkeerd, komt minder spaarloon vrij en wordt de consumptie geremd. Daarom is het kabinet op dit moment niet van plan het spaarloon vrij te geven.

Beeld De Jager: ‘Deblokkering spaarloon ongewenst’

Tweede Kamerlid Frans Weekers van de VVD had demissionair minister De Jager van Financiën opgeroepen het spaarloon te deblokkeren om mensen van meer geld te voorzien en hen op die manier aan te sporen flink te consumeren. Dit zou het bedrijfsleven en de economie een positieve impuls moeten geven.

 

Besprekingen voorjaarsnota

Dit standpunt blijft bij Weekers overeind. Hij begrijpt een belangrijk deel van de argumentatie van De Jager niet en is van mening dat de maatregel, ook al is die tijdelijk, de economie ten goede komt.

Weekers heeft dan ook aangekondigd er bij de besprekingen van de Voorjaarsnota deze maand op terug te komen en zal proberen een Kamermeerderheid op de been te krijgen.

 

Spaarloon

De Jager vindt dat een derde ronde van deblokkeren ‘afbreuk doet aan het instrument spaarloon’. Het spaarloon is bijvoorbeeld in 2005 vrijgegeven door de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken, Joop Wijn. Ook tekent De Jager aan dat het verstandiger is om de beslissing over het spaarloon mee te nemen in de coalitiebesprekingen voor het nieuwe kabinet, iets dat ook Weekers zich goed kan voorstellen.

 

De Studiecommissie Belastingstelsel heeft overigens eerder het advies gegeven om de spaarloonregeling in zijn geheel af te schaffen.

 

Tip: De beantwoording Kamervragen over het spaarloon vindt u hier

 

Bron: Nuzakelijk

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.