Logo
  • Nieuws
  • 7 maart 2011
  • Lianne Bouman

Dalen of stijgen uw loonkosten door uniformering loonbegrip?

De invoering van de uniformering van het loonbegrip kan – afhankelijk van de salarishoogte – zorgen voor een stijging dan wel daling van de loonkosten. Loonkosten voor lonen tot 22.000 euro per jaar stijgen met 0,7 procent. De kosten voor lonen tussen de 22.000 en 57.000 euro per jaar dalen licht.

Beeld Dalen of stijgen uw loonkosten door uniformering loonbegrip?

Dit blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau. De wijziging in de loonkosten komt vooral doordat de franchise voor de WW-premie voor het Algemeen werkloosheidsfonds (AWF) wordt afgeschaft en het maximumbijdrageloon voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet wordt verhoogd.

Vereveningsfonds

Omdat de lonen in de uitzendbranche relatief laag zijn, wil de branchevereniging ABU dat de overheid werkgevers voor de gestegen loonkosten bij lage lonen compenseert. Het verzoek van de ABU om hiervoor een vereveningsfonds in het leven te roepen komt er echter niet. Dat heeft staatssecretaris Weekers van Financiën laten weten.

 

Het wetsvoorstel Uniformering loonbegrip (inwerkingtreding op 1 januari 2012) moet een einde maken aan de verschillende loonbegrippen waarmee werkgevers nu rekening moeten houden. Als gevolg van het wetsvoorstel wijzigen de loonkosten voor groepen werknemers, afhankelijk van hun inkomen.

Tip

U kunt hier de Bijlage CPB Uniformering Loonbegrip downloaden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.