Logo
  • Nieuws
  • 16 maart 2012
  • Lianne Bouman

CBP laat privacyschendingen liggen

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft een tekort aan mensen om alle schendingen van de privacy te onderzoeken. Bovendien heeft CPB niet voldoende wettelijke bevoegdheden om grote datalekken aan te pakken. Dat blijkt uit een artikel met voorzitter Jacob Kohnstamm in het Financieele Dagblad.

Beeld CBP laat privacyschendingen liggen

Het CBP-jaarbudget van 7,5 miljoen euro biedt ruimte voor 75 voltijdbanen. Dit aantal staat volgens Kohnstamm niet in verhouding tot het aantal grote bedrijven, dat worstelt met een gebrekkige beveiliging van persoonsgegevens. Zo toonden hackers de afgelopen maanden lekken aan bij grote bedrijven als KPN, Bavaria en Philips. Deze werkdruk wordt nog extra opgevoerd als het CBP het binnenkort met 400.000 euro minder moet doen.

 

Gele kaart

Een ander probleem is volgens Kohnstamm dat zijn CBP de wet overtredende bedrijven geen rode, maar slechts een gele kaart kan uitreiken. ‘Wij kunnen als het ware met zwaailichten naar de organisaties toe gaan en databases onderzoeken, maar uiteindelijk is het ons alleen maar gegund om een last onder dwangsom op te leggen ‘, aldus Kohnstamm. Hij schat dat het CBP op dit moment de helft van alle zaken moet laten liggen en stelt dat de beveiliging van persoonsgegevens bij veel organisaties een sluitpost is

 

Nog drukker

De CBP-voorzitter verwacht een toename van werk dat niet kan worden verricht, nu staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid) wil dat bedrijven zichzelf melden wanneer gevoelige informatie op straat is komen te liggen. Hij ziet de bui al hangen: ‘De zwartepiet wordt bij ons gelegd in plaats van bij de partij, die de beveiliging niet op orde had.’

 

Tip

U vindt hier de Richtsnoeren publicatie van persoonsgegevens op internet.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.