Logo
  • Nieuws
  • 7 april 2010
  • Lianne Bouman

Btw-vrijstelling personeel Euregio’s toegestaan

Nederland mag personeel dat ter beschikking wordt gesteld aan zogenoemde Euregio's vrijstellen van btw. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat bepaald door een beroep te verwerpen dat door de Europese Commissie tegen Nederland was ingesteld.

Beeld Btw-vrijstelling personeel Euregio’s toegestaan

De Euregio bestrijkt circa 13.000 vierkante kilometer en telt om en nabij 3,4 miljoen inwoners. Euregio's zijn grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden tussen Nederland en Duitsland.

 

Vrijstelling van btw

Nederland geeft voor personeel in onder meer de gezondheids- en onderwijssector dat hiervoor beschikbaar wordt gesteld vrijstelling van btw. De Europese Commissie vond dat Nederland zich daarmee schuldig maakte aan marktverstoring, maar volgens het Europees Hof heeft zij dat onvoldoende weten aan te tonen. Volgens een woordvoerder van het EU-Hof komt het maar in 5 tot 10 procent van de gevallen voor dat een lidstaat bij een geschil met de Europese Commissie in het gelijk wordt gesteld.

 

Doelstelling Euregio

De Euregio werkt sinds 1958 aan de opbouw en versterking van grensoverschrijdende structuren in het Duits-Nederlandse grensgebied. Dat doet zij in een samenwerkingsverband dat inmiddels is uitgegroeid tot ruim 131 Duitse en Nederlandse gemeenten en Duitse ‘Kreise’.

 

Tip: U vindt hier de directe en indirecte leden van de Euregio.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.