Logo
  • Nieuws
  • 21 augustus 2008
  • Arzu Kokeng

Btw-verhoging. Doet Bos ’t of doet ie ’t niet?

Zal de minister van Financiën in zijn tentje, caravan of gehuurde appartementje aan zee komende Prinsjesdag uit zijn hoofd hebben kunnen zetten? Hij heeft immers te kampen met een tekort van een half miljard euro in de begroting voor 2009. Zal hij zich, nu hij de parasol en het zonnige terras weer heeft verruild voor Den Haag, op het hoofd krabben hoe hij de btw-kwestie, een groot probleem, in het vat moet gieten?

Beeld Btw-verhoging. Doet Bos ’t of doet ie ’t niet?

Dat het een probleem is, is iedereen bekend. Niet alleen het kabinet, maar ook de werkgevers- en werknemersorganisaties, DNB-President Nout Wellink en de Europese Centrale Bank geven, nu de economische wind de verkeerde richting waait, tegengas. Voor Wouter Bos betekent een niet-verhoging van de btw van 19 naar 20% een tegenvaller van € 1,5 tot € 2 miljard. Alleen coalitiepartij CDA houdt haar mond over het uitstellen van de btw-verhoging. De ministers Donner en Van der Hoeven willen dat arbeid goedkoper wordt en willen daarom hun plan om de ww-premies te verlagen overeind houden. Het was de bedoeling dat de verhoging van de btw die vermindering van inkomsten glad strijkt. Het CDA vindt dat als Bos de btw-verhoging niet doorzet, hij een dekking voor de verlaging van de ww-premies moet zoeken.

 

Mening CNV

Rienk van Splunder, vice-voorzitter Vakcentrale CNV zei tijdens een persconferentie: ‘Geen uitstel, maar schrappen van de btw, want uitstel is geen oplossing op de lange termijn. Alle argumenten voor een jaar uitstel, de problemen met de inflatie en hoge olieprijzen, gelden volgend jaar ook weer. Dus, als uitstel een optie is, hoort afstel dat ook te zijn.’

 

Tip

Nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) onderstrepen de noodzaak een btw-verhoging achterwege te laten en de ww-premie voor werknemers te schrappen en voor werkgevers sterk te verlagen. Dit stelt ondernemingsorganisatie VNO-NCW in het Financieele Dagblad van 13 augustus. Volgens de voortijdig naar buiten gekomen informatie van het CPB komt de economische groei volgend jaar uit op 1%. In juni van dit jaar werd nog uitgegaan van een groei van 1,25%. De inflatie wordt nu geraamd op 3,75%, een kwart punt meer dan waarvan in juni j.l. werd uitgegaan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.