Logo
  • Nieuws
  • 21 mei 2012
  • Mariel Hovemann

Britse leidinggevende kan meeste Big Macs van z´n uurloon kopen

De lonen in Nederland behoren tot de hoogste van de wereld. Dat geldt niet alleen voor wat werknemers bruto aan salaris krijgen, maar ook voor wat na aftrek van belastingen en premies netto overblijft. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Stichting Loonwijzer en vacaturewebsite Monsterboard in 23 landen.

Beeld Britse leidinggevende kan meeste Big Macs van z´n uurloon kopen

De lonen in West-Europa zijn relatief hoog ten opzichte van andere werelddelen, maar Nederland loopt daarbinnen ook nog aan kop met landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens Pauline Osse van Loonwijzer is het een beetje stuivertje wisselen tussen deze landen. Buiten Europa springt Zuid-Afrika volgens haar eruit met relatief hoge lonen.

 

Leidinggevende

Loonwijzer doet in 65 landen onderzoek naar lonen en arbeidsvoorwaarden wereldwijd. Voor een goede internationale vergelijking wordt in dollars gerekend en om in te kunnen schatten wat het loon waard is in het land waar iemand woont en werkt, wordt ook gekeken hoeveel Big Macs iemand kan kopen van zijn uurloon. De Nederlandse leidinggevende kan er 4 kopen en zijn Britse collega 4,8.
Zo verdient een Nederlandse leidinggevende met gemiddeld 26,10 dollar bruto per uur het meest in het onderzoek en zijn Britse collega staat met 24,50 dollar per uur op de tweede plaats. Maar netto houdt de Brit net iets meer over (17 dollar) en staat de Nederlander op de tweede plaats (16,20 dollar). Een Zuid-Afrikaanse leidinggevende komt buiten Europa het meest in de buurt met een bruto uurloon van 22,90 dollar en netto 16,10 dollar. Daarvoor kan hij of zij 4,4 hamburgers kopen.

 

Administratief werk

Administratief personeel in Nederland verdient gemiddeld bruto 16,90 dollar per uur en 11,80 dollar netto. Zij scoren daarmee als tweede. Op nummer 1 staan hun Duitse collega's met bruto 17,30 dollar per uur, maar netto zakken zij naar de derde plaats met 11 dollar schoon. Ook kan de Nederlander net iets meer Big Macs kopen: 3 tegen 2,7 hamburgers die hun Duitse collega's kunnen betalen.


De administratief medewerkers in Pakistan zijn met een bruto/netto uurloon van 1,60 dollar het minst bedeeld. Zij kunnen nog geen hele Big Mac (0,3) kopen. Binnen Europa bungelen Hongaarse en Russische administratief medewerkers onderaan. In Hongarije verdienen zij 7 dollar bruto per uur en 4,60 dollar netto, waarvan ze 0,9 hamburgers kunnen kopen. In Rusland houden ze van 6,20 dollar bruto meer over met 5,30 netto en 1,6 Big Macs.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.