Logo
  • Nieuws
  • 27 januari 2010
  • Mariel Hovemann

'Bos niet scherp bij onderhandeling bonussen'

Minister Wouter Bos van Financiën heeft de bonussen bij ABN AMRO aan banden gelegd, maar de basissalarissen te hoog gehouden aldus Pauline van der Meer Mohr, voormalig hoofd personeelszaken bij de bank.

Beeld 'Bos niet scherp bij onderhandeling bonussen'

De variabele beloningen zijn dan wel beperkt, de vaste beloningen vertonen volgens Van der Meer Mohr een verdubbeling of zelfs meer. In de basissalarissen zijn ook pensioenregelingen betrokken waardoor de hogere basissalarissen op termijn een “enorme opdrijvende werking” hebben op de totale kosten van de bank.

 

Beloningsbeleid

Het is duidelijk dat beeldvorming in de media de discussie over het beloningsbeleid op scherp heeft gezet en zet. Welke rol heeft HR in dit spel gespeeld? Beloningsbeleid en de bedoeling, invulling en effecten ervan, behoren toch tot het HR-vakterrein? Wat is dan toch de verklaring dat HR blijkbaar onvoldoende gewicht in de schaal heeft kunnen leggen? En wat kan HR er alsnog aan doen? Met deze vragen in het achterhoofd heeft HR Strategie een debat gehouden met Paul-Peter Feld, Patrick Houtkamp, Martin Meijer, Pauline van der Meer Mohr en Rogier Noordenbos: HR en de crisis: bonussen aan banden?

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.