Logo
  • Nieuws
  • 29 juni 2011
  • Miranda Panse

Bonussen hebben invloed op werksfeer

Een teambonus en een prestatiebeloning kunnen tot een betere werksfeer leiden. Collega’s hebben hierdoor invloed op elkaars loon. Daarom hebben zij een extra reden om aardig te zijn tegenover andere collega’s.

Beeld Bonussen hebben invloed op werksfeer

Dit heeft Joeri Sol aangetoond in zijn proefschrift Incentives and Social Relations in the Workplace (Erasmus Universiteit). Sociale relaties met collega’s zijn voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun werkplezier. Financiële prikkels kunnen invloed hebben op die relaties.

 

Beoordelen

Uit het proefschrift blijkt dat het zinvol kan zijn om beloningen te baseren op beoordelingen door collega’s. Managers kunnen dan het beste collega’s zoeken die onverschillig tegenover de beoordeelde staan.

Het probleem van gekleurde beoordelingen is overigens minder groot dan verwacht. Medewerkers proberen zo eerlijk mogelijk te beoordelen. Ze willen bevriende collega’s oprecht een goed oordeel kunnen laten vellen, en collega’s die hun niet liggen zich bezwaard laten voelen als ze hun oordeel laten beïnvloeden door de mindere verstandhouding.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.