Logo
  • Nieuws
  • 31 juli 2009
  • David Davidson

Bond wil dat werkgever betaalt bij publieksvriendelijke acties

FNV Bondgenoten daagt drie busbedrijven voor de rechter omdat zij buschauffeurs hebben gekort op loon en vakantiedagen omdat ze meededen aan publieksvriendelijke acties. De bond hoopt met een bodemprocedure een precedent te creëren voor publieksvriendelijke acties in de toekomst.

Beeld Bond wil dat werkgever betaalt bij publieksvriendelijke acties

In 2008 voerden chauffeurs van Arriva, Veolia en Connexxion actie voor meer loon.. Ze controleerden geen kaartjes, pas later werd gestaakt. Bij een staking betaalt de bond de actievoerders uit de stakingskas.

 

Loonbetaling

De moeilijkheid zit in de loonbetaling tijdens publieksvriendelijke acties. Met de stap naar de rechter wil FNV Bondgenoten het inkomen van chauffeurs ook bij publieksvriendelijke acties veilig stellen. “Door de loonkorting is de kans groot dat  chauffeurs bij de eerstvolgende cao-acties meteen kiezen voor een staking. Terwijl we juist met publieksvriendelijke acties, zoals gratis met de bus, ervoor willen zorgen dat reizigers niet de dupe worden,” volgens de bond.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.