Logo
  • Nieuws
  • 17 mei 2011
  • Miranda Panse

Beter je best doen met een fikse bonus?

De discussie over de bonussen staat de laatste tijd weer volop in de belangstelling. Voorstanders van dit flexibel beloningssysteem gebruiken steeds opnieuw dezelfde argumenten om het systeem in stand te houden. Maar zijn deze argumenten wel op feiten gebaseerd?

Beeld Beter je best doen met een fikse bonus?

Een aantal experts geeft in een artikel in de nieuwste editie van HR Strategie antwoord op de volgende stelling: Met een fikse bonus in het vooruitzicht doen bestuurders beter hun best (prestatieprikkel) en daar profiteert het hele bedrijf van.

 

Rogier Noordenbos van Berenschot Belonen stelt dat “bonussen vooral motiveren om targets te halen, waardoor in de besluitvorming het bedrijfsbelang soms op de tweede plaats komt. Bovendien is het een extrinsieke motivatie, die het werk niet leuker maakt.”

Risico’s nemen

Volgens Kilian Wawoe stimuleert de bonus de bestuurder vooral om risico’s te nemen. Het systeem kent echter geen checks and balances. Wawoe: “Als je een eigen zaak hebt, is winst en verlies voor jou. Bij een vennootschap is de winst voor jou, bij verlies is de rekening voor de aandeelhouder of - bij de banken - voor de belastingbetaler.”

Volgens Martin Meijer, directeur van Axyos, wordt echter de verkeerde discussie gevoerd: er moet gekeken worden naar het totale arbeidsvoorwaardenpakket en niet alleen aan ‘bonusgaming’ gedaan worden. “Ik ben ervan overtuigd dat de bestuurders uiteindelijk vooral intrinsiek gemotiveerd zijn. Daarom moeten bonussen een extra zijn en absoluut niet meer dan 50 procent van het totale jaarinkomen vormen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.