Logo
  • Nieuws
  • 18 december 2008
  • Arzu Kokeng

Betaalt u ook extra in december?

December is traditioneel de maand van bonussen, dertiende maand en eindejaarsuitkering. Uit het Nationaal Beloningsonderzoek 2008 van HR-adviesbureau Human Capital Group blijkt dat bijna een op de vijf werkgevers werknemers een dertiende maand betaalt en ruim 40 procent van de werkgevers een vaste eindejaarsuitkering.

Beeld Betaalt u ook extra in december?

De dertiende maand is vooral populair in de sector Zakelijke Dienstverlening. In deze sector betaalt 23,3 procent van de werkgevers een dertiende maand.

 

1.010,45 euro op jaarbasis

In de sector Overige dienstverlening en non-profit komt de dertiende maand het minst vaak voor (13 procent). Maar in deze sector is de vaste eindejaarsuitkering weer erg populair. Van de werkgevers in deze sector betaalt 77 procent een vaste eindejaarsuitkering van gemiddeld 4,42 procent. Vaak wordt hierbij een vloer of bodem gehanteerd van gemiddeld 1.010,45 euro op jaarbasis waardoor werknemers met een lager salaris toch ook een aanzienlijk extraatje krijgen.

 

De werkgevers die een variabele bonus uitkeren, baseren deze vaak op individuele prestaties (60,7 procent). De hoogte van deze bonus varieert van gemiddeld 2.500 euro voor functies op operationeel niveau tot gemiddeld 10.000 euro voor functies op directie niveau.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.