Logo
  • Nieuws
  • 4 januari 2011
  • Lianne Bouman

‘Betaal grijze werknemers naar prestatie’

Oudere werknemers moeten loon naar werken krijgen. Dat zal ouderen volgens werkgevers prikkelen om aan het werk te blijven en aan het werk te gaan. Andere stimuleringsmiddelen om ouderen langer aan het werk te houden en te krijgen zijn volgens de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en AWVN investeren in scholing, het scheppen van een positieve cultuur en betere arbeidsomstandigheden.

Beeld ‘Betaal grijze werknemers naar prestatie’

Een en ander blijkt uit een nota aan de eigen cao-onderhandelaars van de werkgevers. Uit de nota komt ook naar voren dat aparte maatregelen die ouderen juist ontzien, moeten worden afgeschaft en loon moet niet langer afhankelijk worden van leeftijd, maar meer van inzet en prestatie.

 

De werkgevers zitten druk in overleg met de vakcentrales en het kabinet voor een goed akkoord over het AOW en de pensioenen. Als ruilmiddel voor elke partij om er zo gunstig mogelijk uit te komen, zitten er ook afspraken bij om het voor ouderen aantrekkelijk (of noodzakelijk) te maken langer door te werken.

Wensenlijstje werkgevers

  • Een zeer beperkte stijging van de lonen.
  • De pensioenpremie - mocht die stijgen – moet worden verrekend met het loon.
  • Het jaarlijks terugkerende debat over het behoud van koopkracht en compensatie van inflatie willen de werkgevers in de onderhandelingen over de lonen aan zich voorbij laten gaan. De loonstijging zou ’tussen nul en maximale inflatie’ moeten zijn en niet afhankelijk van het verlies van koopkracht. De vakcentrales denken hier heel anders over en willen wel compensatie voor koopkrachtverlies in de lonen.

 

Tip

U kunt hier de Arbeidsvoorwaardennota 2011 van de drie werkgeversorganisaties downloaden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.