Logo
  • Nieuws
  • 9 oktober 2008
  • Arzu Kokeng

Allochtonen fanatieker in salarisonderhandeling

Mannen zijn vaker pas tevreden als ze het salarisaanbod van de werkgever verbeterd hebben dan vrouwen. Maar allochtone mannen willen nog vaker het salarisaanbod verbeteren dan autochtone mannen. Dit blijkt uit het ‘Minderheden Op de Arbeidsmarkt onderzoek' van Intelligence Group onder 1.588 allochtonen van 15 tot en met 35 jaar en 2.275 autochtonen uit dezelfde leeftijdsklasse.

Beeld Allochtonen fanatieker in salarisonderhandeling

Werkgevers zouden met deze instelling rekening moeten houden bij hun personeelwerving.

 

35 procent van de jonge allochtonen tegenover 25 procent van de jonge autochtonen is het (helemaal) eens met de stelling: ‘Ik ben pas tevreden over mijn salaris, als ik het aanbod van de werkgever verbeterd heb’. Als gekeken wordt naar het land van herkomst, dan valt op dat personen uit Suriname (40 procent) en Turkije (37 procent) het vaakst het (helemaal) eens zijn met de stelling. Op de derde plaats met 34 procent volgen Aziaten. 

 

Het onderste uit de kan

“Dat allochtonen gemiddeld vaker kritisch zijn ten aanzien van het salarisaanbod, hoeft echter niet te betekenen dat zij minder gemotiveerd zijn. Allochtonen lijken vaker het onderste uit de kan te willen halen”, zegt Marlies Rosenbrand, senior arbeidsmarktadviseur bij Intelligence Group. Volgens haar is het verstandig, ook bij autochtone sollicitanten, om een aantal kleine tegemoetkomingen wat betreft secundaire arbeidsvoorwaarden achter de hand te hebben. “Zo kan de arbeidsrelatie op een prettige manier starten.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.