Logo
  • Nieuws
  • 14 november 2011
  • Lianne Bouman

ABU vecht voor behoud belastingvoordeel opleidingen

De branchevereniging voor uitzendondernemingen ABU is fel gekant tegen het plan van het ministerie van Financiën de regeling WVA Onderwijs aan te passen. Hierdoor kunnen uitzendbureaus geen beroep meer doen op dit belastingvoordeel. Een dergelijk besluit is zeer schadelijk voor de arbeidsmarkt en de grote rol die uitzendbureaus spelen in het opleiden van vaak laaggekwalificeerde uitzendkrachten in leerwerktrajecten.

Beeld ABU vecht voor behoud belastingvoordeel opleidingen

Als het plan door gaat komen circa 12.000 leerwerkplekken voor jongeren op de tocht te staan. Op 28 oktober j.l. heeft de ABU een statement, samen met de handtekeningen van 2000 lerende en werkende uitzendkrachten, aangeboden aan CDA-Kamerlid en woordvoerder Financiën Pieter Omtzigt.

 

Leerwerkbanen

Uitzendondernemingen helpen ruim 12.000 jongeren aan leerwerkbanen. Het zijn vaak jongeren zonder startkwalificatie, die worden opgeleid voor beroepen in de techniek, zorg, logistiek of administratie. ABU-voorzitter Hans Kamps zegt dat uitzendondernemingen als werkgever investeren in deze jongeren en de begeleiding, risico’s en kosten voor de complete opleiding op zich nemen. “Uitzenders, die dergelijke inspanningen leveren, moeten zelf het belastingvoordeel kunnen genieten,” stelt Kamps.

 

Belastingvoordeel

Het kabinet heeft echter besloten dat het belastingvoordeel niet meer toekomt aan de uitzendonderneming, maar aan de opdrachtgever van de uitzendonderneming. Het ministerie van Financiën noemt dit een ‘verduidelijking’ van de regeling. Met het voorstel gaat staatssecretaris Weekers volgens Kamps volledig voorbij aan de grote scholingsrol, die de uitzendbranche inmiddels zelf vervult. ‘Het zal een flinke rem zetten op de opleidingsinspanningen van uitzendondernemingen. Laten we ervan uitgaan dat een verstandige Tweede Kamer dit corrigeert en de uitzendkrachten niet in de kou laat staan’, aldus de ABU-voorzitter.

 

Kwetsbare groepen

Hij vindt het voorstel onbegrijpelijk, omdat het haaks staat op het overheidsbeleid, waarin het kabinet de uitzendsector juist een grotere rol wil geven in de bemiddeling en kwalificatie van kwestbare groepen op de arbeidsmarkt. Kamps: ‘De branche moet dan wel goed worden gefaciliteerd. Bovendien is het vreemd dat juist dit kabinet ingrijpt in de markt waar uitzendondernemingen en opdrachtgevers 12.000 keer per jaar samen goede afspraken maken over de kosten en opbrengsten van een leerwerkbaan. Daar moet de overheid zich niet mee bemoeien, zeker niet als de maatregel ook nog eens onnodig enorme administratieve rompslomp met zich mee brengt.’

 

Tip

Er zijn voor werkgevers legio subsidiemogelijkheden en scholingsfondsen, bijvoorbeeld de Erkenning van Verworven Competenties (EVC). Voorbeelden van subsidieregelingen voor brancheorganisaties en scholingsfondsen zijn ESF Actie A voor werklozen  en Beroepsonderwijs in Bedrijf.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.