Logo
  • Nieuws
  • 28 januari 2014

Aantal loonbeslagen toegenomen

In de helft van de organisaties (53 procent) is het aantal loonbeslagen het afgelopen jaar toegenomen.  In 38 procent van de organisaties bleef het aantal loonbeslagen gelijk; in slechts 4 procent nam het af. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder ruim 300 HR-professionals en salarisadministrateurs, waaronder lezers van HR Praktijk.

Beeld Aantal loonbeslagen toegenomen

In 88 procent van de organisaties is het afgelopen jaar loonbeslag gelegd. Bij loonbeslag wordt door een schuldeiser beslag gelegd op het salaris van een werknemer met schulden. Financiële problemen van werknemers leiden volgens de ondervraagden tot een verminderde arbeidsproductiviteit, hoger ziekteverzuim en soms zelfs tot diefstal op de werkvloer.

Medeverantwoordelijk

Een derde (36 procent) van de ondervraagden vindt dat werkgevers zich medeverantwoordelijk zouden moeten voelen voor de financiële problemen van hun werknemers. De meerderheid (56 procent) vindt van niet. Toch bieden werkgevers vaak de helpende hand, ook uit eigenbelang. Een HR-professional schrijft: “Een werknemer met problemen is gewoon niet voor de volle 100 procent met zijn werk bezig en dat is niet goed voor de onderneming.”

Hulp bieden

Werkgevers helpen hun werknemers met financiële problemen op verschillende manieren. Ze bieden de werknemer extra uren aan, geven een lening of voorschot op het loon, of verwijzen door naar bijvoorbeeld een budgetcoach of schuldhulpverlening. Veel ondervraagden geven overigens aan dat financiële problemen vaak pas aan het licht komen als loonbeslag wordt gelegd.

Actualiteiten Loonheffingen

Bent u al op de hoogte van alle actuele wijzigingen op het gebied van de loonheffingen? Met dit seminar bent u in één middag helemaal up-to-date. U wordt niet alleen bijgepraat over de Wet Uniformering Loonbegrip. Ook is er aandacht voor actualiteiten omtrent de Werkkostenregeling (WKR), de Overgangsregeling Levensloopregeling en de 30%-regeling. Meer info >

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.