Logo
  • Nieuws
  • 28 april 2009
  • Lianne Bouman

Aansluiting btw-correctie bij loonbelasting geregeld

banner-nieuwsberichten_27.pngOndernemers mogen voortaan de btw-correctie van het privégebruik van de auto van de zaak laten aansluiten bij de forfaitaire regeling in de loon- en inkomstenbelasting.

Beeld Aansluiting btw-correctie bij loonbelasting geregeld

Dat is het belangrijkste onderdeel van het besluit dat staatssecretaris De Jager van Financiën nam in februari, om de problematiek rond de btw-aftrek van de auto van de zaak te vereenvoudigen. Het besluit is een samenvoeging van een groot aantal eerdere besluiten, maar bevat eveneens een aantal nieuwe goedkeuringen.

 

Aan het einde van het boekjaar moet een ondernemer de aftrek corrigeren van btw op kosten op het privégebruik door zijn personeel van de auto van de zaak. Deze correctie is gebaseerd op het Besluit uitsluiting aftrek btw (BUA).

 

Werkwijze

Omdat het in de praktijk lastig is te bepalen welk gedeelte van het gebruik van de auto privédoeleinden dient en welk gedeelte een zakelijk karakter heeft, stemt de staatssecretaris in met de volgende praktische werkwijze:

 

  • De btw op de autokosten kan een ondernemer in aftrek brengen conform het voor hem geldende aftrekpercentage.
  • Voor de btw-correctie voor de auto van de zaak voor werknemers wordt goedgekeurd, wordt aangesloten bij de forfaitaire regeling in de loon- en inkomstenbelasting voor de bijtelling van het privégebruik van de auto. De btw-correctie voor het privégebruik van de auto van de zaak bedraagt dan 12 procent van het bedrag dat voor de loon- en inkomstenbelasting als onttrekking voor privégebruik geldt. Dat betekent dat de correctie voor de (zeer) zuinige auto’s ook gebaseerd kan worden op de lagere percentages van 14 procent of 20 procent.
  • Als blijkt dat een auto op jaarbasis voor niet meer dan vijfhonderd kilometer voor privédoeleinden wordt gebruikt, is geen btw verschuldigd over het privégebruik. Er is dan geen sprake van een onttrekking in de zin van de loon- en inkomstenbelasting. Hierbij is wel een werknemersverklaring ‘geen privégebruik’ vereist. Er hoeft in dat geval eveneens geen btw-correctie te worden gemaakt voor het eventuele woon-werkverkeer.
  • Voor bestelauto’s die naar aard en inrichting (nagenoeg) uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen of buiten werktijd niet gebruikt kunnen worden, geldt - onder voorwaarden - dat geen loon- of inkomstenbelasting verschuldigd is. Voor dergelijke bestelauto’s geldt eveneens dat er geen btw op het (eventuele) privégebruik hoeft te worden gecorrigeerd.
  • Voor bestelauto’s die doorlopend afwisselend worden gebruikt door twee of meer werknemers kan voor de btw-correctie worden aangesloten bij de regeling voor de loonbelasting. Per saldo is dan 12 procent x 300 euro aan btw verschuldigd.

 

Let op

De wijzigingen voor het privégebruik van de auto werken terug tot en met 1 januari 2008. Alleen de goedkeuring om bij bepaalde milieuvriendelijke auto’s uit te gaan van 12 procent van 20 procent van de cataloguswaarde gaat pas in per 1 januari 2009. De overige onderdelen van dit besluit werken terug tot en met 9 februari 2009.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.