Logo
  • Nieuws
  • 4 september 2008
  • Arzu Kokeng

Aanpak ‘foute’ payroll-ondernemingen

De Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) wil dat malafide payroll-ondernemingen hard worden aangepakt. Verplichte registratie, zoals onlangs door minister Donner is voorgesteld, zal daar zeker aan bijdragen, stelt voorzitter Peter Feld, voorzitter van de VPO.

Beeld Aanpak ‘foute’ payroll-ondernemingen

De redenen dat bedrijven overgaan tot payrollen zijn zowel strategisch als praktisch van aard. Door de uitbesteding van operationele HR-taken kunnen de opdrachtgevers zich meer richten op de strategische aspecten.

 

Lik-op-stukbeleid
Feld: “Niet-gecertificeerde payroll-ondernemingen moeten eigenlijk automatisch als ‘fout’ worden gelabeld. Zo’n scherp onderscheid biedt de overheid de mogelijkheid snel en effectief op te kunnen treden tegen ‘foute’ payroll-ondernemingen met lik-op-stukbeleid. Wat dat betreft heeft minister Donner voor de vakantie interessante voorstellen gedaan. Ze dragen bij aan ons doel, namelijk: de payroll-branche professionaliseren om zo het kaf van het koren te scheiden.”

  

Op dit moment maakt 8 procent van de bedrijven gebruik van payrollen en dit aantal groeit naar verwachting in enkele jaren naar 28 procent. Op basis van ervaringscijfers van de VPO is de omzet in de payroll-markt nu circa € 700 miljoen.

 

Let op

U blijft verantwoordelijk wanneer de payroller verzuimt belastingen en sociale verzekeringspremies af te dragen (Wet ketenaansprakelijkheid). Bij faillissement van het payrollbureau moet u alsnog de premies en belastingen afdragen aan de Belastingsdienst en het UWV, ook al zijn die al eerder aan het payrollbureau betaald.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.