Logo
  • Achtergrond
  • 25 april 2012
  • Redactie HRpraktijk

Ins en outs van loonbeslag

Als werkgever bent u wettelijk verplicht een zogenaamd loonbeslag uit te voeren. Een loonbeslag houdt in dat de belastingdienst of curator op verzoek van een schuldeiser beslag laat leggen op een deel van het looninkomen van uw medewerker. Er wordt daarbij rekening gehouden met een beslagvrije voet, dat wil zeggen een sociaal minimum inkomen, dat uw medewerker nodig heeft om minimaal financieel rond te kunnen komen per maand.

Verplichtingen bij loonbeslag

Krijgt u te maken met een loonbeslag dan hebt u in feite drie verplichtingen:

  • Bewaren
  • Verklaren
  • Afdragen

Loonbeslag verplichting → bewaren

U moet alles onder u houden wat u aan de werknemer verschuldigd bent en dat door het loonbeslag wordt geraakt. Doet u dit niet, dan loopt u het risico twee keer te moeten betalen. Uiteraard hebt u wel een verhaalsrecht op de werknemer maar het is maar de vraag of u dat kunt uitoefenen.

Loonbeslag verplichting → verklaren

Na vier weken moet u verklaring doen van alle door het loonbeslag getroffen vorderingen die u op de werknemer hebt . De deurwaarder verstrekt hiertoe een formulier een ‘proces-verbaal derdenbeslag’. De deurwaarder geeft hierbij ook twee exemplaren af van de ‘derdenverklaring’. De derdenverklaring moet u invullen en ondertekend terugsturen aan de deurwaarder. De verklaring moet u aan de deurwaarder of de advocaat van de beslaglegger sturen, die op zijn beurt verplicht is binnen drie dagen een kopie van de verklaring aan de werknemer te sturen.

Loonbeslag verplichting → afdragen

Wordt de werknemer in de procedure met de schuldeiser veroordeeld tot het betalen van het gevorderde bedrag (of een deel daarvan), dan zet de deurwaarder het conservatoir loonbeslag om in een executoir loonbeslag.

Executoir loonbeslag: bij een executoir loonbeslag moet u iedere salarisronde het loon van de werknemer, boven de beslagvrije voet, aan de deurwaarder overmaken. U doet dit totdat het bedrag is voldaan dat de werknemer op grond van het vonnis aan de schuldeiser moet betalen.

Loonbeslag: Informatieplicht werknemer

De werknemer dient wijzigingen in zijn omstandigheden die zijn beslagvrije voet wijzigen direct door te geven aan de beslagleggende schuldeiser. Wordt loonbeslag gelegd onder verschillende werkgevers bij wie de werknemer in dienst is, dan wordt de beslagvrije voet omgeslagen in verhouding tot de hoogte van de verschuldigde loonsommen. De verantwoordelijkheid voor het berekenen en doorgeven van wijzigingen van de beslagvrije voet rust niet op u als derde-beslagen.

Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is het verstrekken van informatie uit privacy oogpunt toegestaan als dit voortkomt uit een wettelijke verplichting. U mag  informatie over een loonbeslag alleen doorgeven aan andere personen binnen de organisatie als dat overeenkomt met het doel waarvoor die informatie is verkregen.

Kosten verhalen loonbeslag

Een loonbeslag geeft u veel extra administratief werk. U mag hiervoor in principe geen administratiekosten in rekening brengen bij de werknemer. Toch kunt u proberen met uw medewerker overeen te komen dat in geval van loonbeslag u éénmalig een bedrag in rekening brengt aan de werknemer. U kunt na veel loonbeslagen overwegen een ontbindingsverzoek in te dienen op grond van slecht werknemerschap.

U kunt de werknemer doorverwijzen naar een budgetcoach of bijvoorbeeld een budgetagenda van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting cadeau geven. Ook op de website www.schuldhulpverlening.org is veel informatie over het leren beheersen van problematische schulden te vinden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.