Logo
  • Nieuws
  • 7 maart 2016

Werknemers willen meer openheid op de werkvloer

Werkenden willen meer informatie over cijfers, beslissingen en strategie. Dit blijkt uit onderzoek van Ruigrok | NetPanel onder 629 werkende Nederlanders.

Beeld Werknemers willen meer openheid op de werkvloer

Voor bijna 80 procent van de werkenden in Nederland is het belangrijk dat een organisatie heel open is waar het gaat om het delen van cijfers, beslissingen en strategie. Toch vindt nog niet eens de helft (44 procent) dat dit ook daadwerkelijk het geval is bij de eigen organisatie. Voor 30 procent van de Nederlandse werknemers geldt dat zij niet alles durven zeggen tegen een leidinggevende of zij beantwoorden een vraag hierover diplomatiek met ‘neutraal’.

Vertrouwen

Marnix Geus, zelf ondernemer en auteur van het boek MensenHandel. De Bevrijding van de loonslaven: “Op het gebied van transparantie is er heel veel terrein te winnen bij Nederlandse bedrijven en organisaties. Openheid leidt tot vertrouwen, wat mij betreft het allerbelangrijkste ingrediënt voor een gezonde organisatiecultuur. Sla er ook maar de wereldwijde onderzoeken van Great Place To Work op na.”

Diplomatiek

Voor 30 procent van de Nederlandse werknemers geldt dat zij niet alles durven zeggen tegen een leidinggevende of zij beantwoorden een vraag hierover diplomatiek met ‘neutraal’. Geus: “Dat lijkt te botsen met het feit dat bijna de helft van de mensen gelijkwaardigheid op de werkvloer als zeer belangrijk ziet. Het zijn cijfers die schreeuwen om meer openheid!”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.