Logo
  • Nieuws
  • 18 maart 2016
  • Bron: RSM Erasmus University

Teamprestaties verbeteren onder buitenlandse leider

Door hun internationale werkervaring kunnen buitenlandse leiders beter bruggen slaan in multiculturele teams dan lokale leiders. Managers uit het land zelf kunnen deze vaardigheid ook leren wanneer ze leiding gaan geven aan een multicultureel team, al duurt het dan wel wat langer voordat ze net zo effectief worden. Dit ontdekte Katja Raithel van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) in haar promotieonderzoek.

Beeld Teamprestaties verbeteren onder buitenlandse leider

Door kennis en ervaring uit verschillende culturen te combineren kan een multicultureel team creatieve oplossingen verzinnen om ingewikkelde problemen op te lossen. Aan de andere kant kunnen negatieve vooroordelen over teamleden met een andere culturele achtergrond de teamspirit ondermijnen en tot slechtere prestaties leiden. Uit het onderzoek van Raithel blijkt nu dat buitenlandse leiders de negatieve effecten van multiculturele samenwerkingen kunnen verminderen en juist sneller zien wat andere culturele achtergronden van teamleden het bedrijf kunnen opleveren.

Effectievere teams

Katja Raithel vermoedde dat de reden hiervoor was dat buitenlandse leiders door hun werkervaring in het buitenland beter in staat zouden zijn de processen van multiculturele teams te begrijpen en te managen. Na een enquête te hebben afgenomen onder 66 teams waarvan de leden uiteenlopende culturele achtergronden hadden, lieten de resultaten inderdaad zien dat teams met een buitenlandse manager het gevoel hadden dat ze meer hun best deden en in het algemeen effectiever waren. Ook slaagden deze teams er naar eigen zeggen vaker in hun werk op tijd af te krijgen en gaven ze aan beter in staat te zijn nieuwe, slimme manieren te vinden om hun taken uit te voeren.

Lokale leiders

Uit Raithel’s onderzoek bleek verder dat het voor buitenlandse managers van multiculturele teams, niet uitmaakt hoe lang ze al teamleider zijn. Hun ervaring geeft ze al gelijk een voorsprong bij het omgaan met andere culturen. Ze ontdekte dat voor lokale leiders de ervaring van het aansturen van een team met culturele diversiteit ook werkt als internationale werkervaring. Hoe langer een lokale leider zijn of haar positie in een multicultureel team had, hoe beter het team ging presteren, zo vond Raithel.

Geduld

Deze resultaten laten zien dat bedrijven geduld moeten hebben met multiculturele teams, vooral als het team een lokale leider heeft, zegt Raithel. Het duurt even voordat het werken met een multicultureel team voordelen oplevert. En omdat uit dit onderzoek blijkt dat internationale ervaring zo belangrijk is, zouden bedrijven er goed aan doen zo veel mogelijk internationale carrièrekansen te creëren voor hun werknemers, aldus Raithel. Tot slot concludeert ze dat bedrijven buitenlandse leiders meer mogelijkheden zouden moeten geven om hun kennis van het leiden van multiculturele teams over te dragen aan hun lokale collega's.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.