Logo
  • Nieuws
  • 9 februari 2010
  • Peter van den Hout

‘Goede leiders hebben HR-kwaliteiten’

Leiderschap, verandermanagement en HR als volwaardige business partner. Dat zijn de uitdagingen waar uw organisatie en u als HR-professional in het bijzonder de komende tijd mee aan de slag moeten. “Een goede leider moet HR-kwaliteiten in huis hebben,” aldus Tom van ’t Hek, dagvoorzitter van de HRpraktijk Dag die op 27 april plaatsvindt in Kasteel De Vanenburg in Putten.

Beeld ‘Goede leiders hebben HR-kwaliteiten’

Deze derde editie van de HRpraktijk Dag staat in het teken van innovatie van HRM in het post-crisis tijdperk: HR in control! Wat wordt er voortaan van HR-professionals verwacht? Hoe kunt u anticiperen op de eisen en verwachtingen binnen de organisatie? Welke skills moet u in huis hebben om hier adequaat mee om te gaan? 

 

Evenals vorig jaar zal Tom van ’t Hek als dagvoorzitter optreden. Hij begrijpt het dilemma waarvoor veel HR-professionals zich momenteel gesteld zien: korte termijn maatregelen zoals kostenreductie en reorganisatie versus het lange termijnbeleid om talenten binnen te halen én te behouden. “HR moet goed met tegenstrijdige belangen kunnen omgaan, dat is altijd al zo geweest. Om de link met sport te leggen: je wilt uiteindelijk kampioen worden, maar morgen wacht er ook altijd weer een wedstrijd. Hoe bijzonder deze crisis ook mag zijn, hij vormt geen uitzondering op deze regel.”

 

Gebrek aan leiderschap

Wat de crisis in ieder geval pijnlijk heeft blootgelegd is een gebrek aan leiderschap, zowel op het wereldtoneel als op kleinschaliger niveau. “Een goede leider moet HR-kwaliteiten in huis hebben,” aldus Van ’t Hek. “Hij of zij moet groei uit het potentieel – de mensen – weten te halen. Gek genoeg zit het ‘hoofd mensen’ vrijwel nooit in de directie van een bedrijf. Een sterkere positie van HR in de top is dus hard nodig.” Van ’t Hek wijst erop dat op dit vlak ook meer initiatief van de kant van HR-professionals moet komen. “Maak je ambities helder en doe mee in dit krachtenspel. En ja, daar komt ook bedrijfspolitiek gekrakeel bij kijken…Dat moet HR zich terdege realiseren.”

 

HR in control?!

Gelooft Van ’t Hek dat HR meer ‘in control’ moet komen om de organisatie richting te geven? “Ik vind dat HR een belangrijke stem moet hebben om invloed uit te oefenen bij belangrijke beslissingen. Daarvoor moeten ze vanzelfsprekend cijfermatig kunnen denken, en daar valt nog wel winst te behalen. Als je de regie wilt pakken, moet je ook op dat vlak kunnen meepraten en mensen overtuigen. Dus: HR in control?! Met vraag- én uitroepteken.”

 

Meld u nu aan (mét collegakorting)

Naast de bovengenoemde thema’s komen op de HRpraktijk Dag in plenaire sessies, workshops en praktijkcases onder meer de volgende onderwerpen aan bod: HR-controlling, personeelsplanning, talentmanagement en duurzame inzetbaarheid. Deze inspirerende dag mag u dus absoluut niet missen! Kijk hier voor het volledige programma . Als u naast uzelf collega’s aanmeldt vóór 1 maart, dan ontvangt elke collega maar liefst € 150,- korting! Ga naar www.hrpraktijkdag.nl en schrijf u in.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.