Logo
  • Nieuws
  • 6 februari 2020
  • Bron: HRTechReview

Nieuwe rollen in het HR-team van de toekomst

Dankzij de enorme ontwikkeling van technologie op het gebied van Human Resources is het hele vakgebied zelf aan een enorme verandering onderhevig. Niet alleen het takenpakket van HR-managers- en medewerkers verandert: de hele samenstelling van het HR-team moet met zijn tijd mee. Zo komen er volgens Gartner nieuwe rollen bij in het HR-team van de toekomst.

Beeld Nieuwe rollen in het HR-team van de toekomst

Technologie is niet alleen een oplossing. Het is ook een uitdaging. De mogelijkheden die nieuwe innovaties ons bieden zijn ongekend, maar tegelijkertijd vragen ze om aanpassingen. Wat betreft HR, hebben we gezien dat ons werkveld dankzij HRTech enorm is uitgebreid. We kunnen meer, en we moeten meer. We staan pas aan het begin van de technologische revolutie: het is zeer goed mogelijk dat binnen afzienbare tijd de hele essentie van human resources is veranderd.

HR-teams moeten daarop inspelen. Nieuwe toepassingen zorgen voor nieuwe rollen. Gartner, globaal één van de leidende bedrijven als het aankomt op HR advies, bracht eind 2019 een rapport uit met daarin een analyse van het HR-team van de toekomst. De volgende vijf rollen worden op dit moment al geïncorporeerd door bedrijven en zo niet, dan zullen ze daar in de toekomst zeker mee aan de slag moeten.

1. De HR Technology Manager

In 2017 vroegen we ons al af waar de HR Technology Manager binnen bedrijven bleef. Dit is dan ook een van de rollen die in het rapport van Gartner het meest prominent naar voren komt. Destijds schreven we dat de HR Technology Manager de opdracht heeft om “de beste employee experience met technologie te ondersteunen […] Het is ook de manager van alle IT-gerelateerde functies binnen HR, zoals de functioneel beheerders of de agile HR ontwikkelaars. Ten slotte is deze persoon ook verantwoordelijk voor de contracten met HR IT-leveranciers, budgetten en beheer”. Nu geeft ongeveer 1/3 van de onderzochte organisaties aan al zo'n rol te hebben binnen HR, binnen 2 jaar zal dat 50% zijn.

2. HR-Talent Manager

Volgens het genoemde rapport van Gartner is dit de rol die tot nu toe het meest is geïmplementeerd binnen HR-teams. De rol van deze talentmanager is volgens het bedrijf het bieden van oplossingen voor bedrijfsmodellen die te weinig focus hebben op het ontwikkelen van talent binnen het bedrijf. Deze manager moet ervoor zorgen dat alle facetten van talentmanagement “van werving tot leren, van ontwikkeling tot planning en verder” op elkaar zijn afgestemd.

3. HR-Operationeel Directeur

Elke team zijn leider, en de operationeel directeur moet ervoor zorgen dat een HR-team op het toppen van zijn kunnen kan functioneren binnen een bedrijf. Deze directeur moet ervoor zorgen dat iedereen binnen het HR-team de handvatten heeft die nodig zijn om de mogelijkheden van bijvoorbeeld HRTech optimaal te benutten. Er is dan ook veel samenwerking met de eerder genoemde HR Technology Manager nodig of bij afwezigheid van een apart persoon vervult deze operationeel directeur die rol zelf.

Lees verder op HR Tech Review

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.