Logo
  • Blog
  • 1 mei 2023

Dit is waarom inclusief hybride werken meer aandacht verdient - En tips voor een inclusieve online vergadering

Hybride werken. Sinds de coronacrisis is deze voor veel mensen prettige werkvorm waarbij je deels thuis werkt en deels op kantoor niet meer weg te denken. Toch is hybride werken niet voor iedereen makkelijk. Zo wordt bij digitale meetings nog weinig rekening gehouden met de 300.000 Nederlanders met een visuele beperking. De hoogste tijd dat inclusief hybride werken meer aandacht krijgt.

Zelf zie ik nog maar zo’n 10 procent. Ik heb een oogziekte, waardoor mijn gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat. Tijdens de coronacrisis was het daardoor erg lastig om alle maatregelen op te volgen. Bij het Saxion-lectoraat Employability Transition, waar ik als docent en onderzoeker werk, inspireerde dit ons om onderzoek te doen naar de impact van coronamaatregelen op mensen met een visuele of visueel-auditieve beperking. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die slechtziend, blind of doofblind zijn.

Hybride bespaart energie, tijd en stress

Online vergaderen speelt een essentiële rol in de hybride werkvorm. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen hiervan kan profiteren. Een bekend voordeel is dat je door hybride werken je tijd beter kan besteden omdat je minder reistijd hebt. Voor mensen met een visuele of visueel-auditieve beperking is dit voordeel nog groter. Reizen naar werk kost hen namelijk heel veel energie, tijd en stress. Die energie kunnen ze door (deels) thuis te werken in het werk en hun privéleven stoppen.

Belemmeringen bij online meetings

Helaas blijkt uit het onderzoek dat online vergaderen nog niet altijd goed verloopt voor mensen met een visuele of visueel-auditieve beperking. Er zijn een aantal belangrijke belemmeringen:

  • De videobelsystemen zijn nog niet volledig digitaal toegankelijk
  • Tijdens online vergaderingen wordt er teveel gevraagd van de cognitieve capaciteit – het vermogen om informatie te verwerken.
  • De thuissituatie is nog niet optimaal ingericht
  • Het werken met ondersteunende technologie zoals vergrotings- en spraaksoftware vraagt om extra digitale vaardigheden.

De problemen aankaarten kan lastig zijn, waardoor mensen met een beperking er soms voor kiezen om niet volledig te participeren. En dat is in strijd met het gedachtengoed van de inclusieve samenleving.

Digitale hulpmiddelen niet voldoende

Er zijn allerlei digitale hulpmiddelen voor mensen met een visuele of visueel-auditieve beperking die heel handig zijn. Maar met online vergaderen lost dit lang niet alle problemen op. Denk maar eens aan voorleessoftware. Heel handig, maar niet als de software dwars door de spreker heen praat. Door vergrotingssoftware zijn knoppen soms heel moeilijk te vinden. En de sneltoetscombinaties voor die knoppen zijn in alle programma’s weer anders.

Tips voor inclusieve online calls

Als organisatie, host van een online vergadering of deelnemer kan je ervoor zorgen dat mensen met een beperking beter kunnen deelnemen. Hier zijn handige tips en tricks voor:

Voor de meeting:

  • Stuur de presentaties, deelnemerslijst en te bespreken documenten naar de deelnemers
  • Vraag aan alle deelnemers of je nog ergens rekening mee kan houden tijdens de meeting

Tijdens de meeting:

  • Neem de meeting op
  • Start de meeting met een voorstelrondje
  • Deel je scherm wanneer je presenteert, lees de teksten voor en beschrijf visuele beelden en foto’s
  • Spreek af waar de chat wel en niet voor gebruikt wordt
  • Gebruik de ‘Hand opsteken’ functie zodat mensen niet door elkaar praten, of spreek een ander signaal af
  • Noem je naam als je iets wilt zeggen, en spreek duidelijk en niet te snel. Dit geldt voor alle deelnemers
  • Geef deelnemers met een visuele beperking voldoende tijd om te reageren als het vinden van de juiste functionaliteit wat langer duurt
  • Ga je interactief aan de slag, houd het dan simpel en gebruiksvriendelijk
  • Deel in de chat na elk agendapunt een korte samenvatting van wat besproken is

Na de meeting:

  • Stuur een samenvatting met de belangrijke punten naar de deelnemers

Kennis, acceptatie en zelfredzaamheid vergroten

Het is belangrijk om de kennis, acceptatie én zelfredzaamheid te vergroten. Om organisaties hierbij te helpen organiseren we vanuit Hogeschool Saxion workshops ‘Inclusief online vergaderen’. Daarbij werken we samen met onder andere de Oogvereniging, Koninklijke Visio en Bartiméus, die de workshop onder hun leden en professionals verspreiden. Ook ontwikkelen we op dit moment een inclusietoolkit die gebruikt kan worden tijdens online meetings. Het is belangrijk om bewustzijn te vergroten en er voor te zorgen dat mensen met een visuele of visueel-auditieve beperking volledig kunnen participeren.

Meer informatie

Benieuwd naar meer informatie? Of wil jouw organisatie aan de slag met inclusief hybride werken? Kijk dan op saxion.nl/inclusiefonlinevergaderen.

Lees ook: 5 'gouden regels' om een ADHD-vriendelijke cultuur te ontwikkelen

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.