Logo
  • Nieuws
  • 9 april 2021

Corona en HR Analytics: datagedreven kijken naar verzuim, verlof en betrokkenheid

Op regelmatige basis volgen we de laatste Nederlandse coronacijfers en wereldwijd volgen we trends rondom de verspreiding van het virus. Data maken ineens een heel belangrijk deel van - letterlijk - ons bestaan uit. Sterker nog, onze regering baseert er beleid op dat direct impact heeft op ons leven. Wat kunnen we hiervan leren voor HR-thema's zoals verzuim, verlof of medewerkersbetrokkenheid?

Beeld Corona en HR Analytics: datagedreven kijken naar verzuim, verlof en betrokkenheid

"Het nemen van datagedreven beslissingen zal een boost krijgen en kan werkgevers en werknemers dichter bij elkaar brengen," aldus Irma Doze, dataspecialist en Managing Director van AnalitiQs in haar blog. Volgens haar kan data HR-professionals helpen bij het beantwoorden van corona-gerelateerde vragen zoals: hoeveel medewerkers hebben we nodig om binnen de nieuwe anderhalve meter-economie te functioneren als organisatie, welke werkzaamheden vervallen, welke rollen zijn juist nu van doorslaggevend belang en kunnen we mensen op andere werkzaamheden inzetten?

Doze merkt dat veel organisaties hun maandelijkse verzuim-dashboard beginnen om te zetten naar een wekelijks of zelfs dagelijks verzuim-dashboard. Dit om het verzuim van medewerkers zoveel mogelijk real-time te monitoren. Ze waarschuwt daarbij voor valkuilen. "Bij het beantwoorden van die vragen vallen me bij veel organisaties twee zaken op. Ten eerste kijken ze vooral naar uitval door ziekte, maar dat blijkt lang niet altijd het belangrijkste om te volgen. Naast verzuim is er nu mogelijk ook veel sprake van ‘bijzonder verlof’, zoals zorgverlof en calamiteitenverlof. Het een en ander is afhankelijk van de afspraken over wanneer de medewerker zich ziek meldt."

Trendbreuk in de data

Ze vervolgt: "Stel, een gezinslid van je medewerker heeft klachten die voldoen aan de criteria van het RIVM. De medewerker moet daardoor thuis blijven, maar kan zijn functie niet thuis uitvoeren. Wat registreer je dan? Daar moet je als organisatie duidelijke afspraken over maken. De kwaliteit van de data valt of staat bij een goede definitie en duidelijke afspraken over het registreren van verlof en verzuim."

Doze wijst ook op vraagstukken op het gebied van strategische personeelsplanning die HR met data kan aanpakken. Hoe gaat de organisatie er over zes maanden uitzien? Waar zijn nieuwe competenties nodig nu de wereld in één klap op digitale processen overgaat? Hoeveel mensen hebben we sowieso na de crisis nog nodig? "Scenarioplanning helpt je nu meer dan ooit om het inzicht te krijgen dat je nodig hebt om tactische en strategische keuzes te maken in dit complexe speelveld vol dynamiek en onzekerheid. Want één ding is duidelijk: deze coronacrisis gaat een heuse trendbreuk geven in de data. Data uit het verleden is daarmee, in één klap, zeker geen garantie meer voor de toekomst."

Vinger aan de pols houden

Blijven we de komende jaren meer thuiswerken met z’n allen? Doze: "Het is zeker een scenario dat je voorbij hoort komen. Daardoor heb je wellicht minder kantoorruimte nodig. Maar om goed thuis te kunnen werken hebben je werknemers meer nodig dan alleen vierkante meters. Comfort is ook erg belangrijk. Je wilt dat je werknemers hun werkomgeving als fijn en inspirerend ervaren, want dat bevordert hun prestaties. Het is dus nu belangrijker dan ooit om een vinger aan de pols te houden. Eén keer per twee jaar een onderzoek onder werknemers is niet voldoende om hun welzijn te kunnen volgen in deze tijd. Zelfs met een ‘Pulse-meting’ per kwartaal red je het niet. Ontwikkelingen volgen elkaar nu razendsnel op, waardoor het werk en de werkomstandigheden continu in verandering zijn en het sentiment onder medewerkers binnen no-time kan omslaan."

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.