Logo
  • Opinie
  • 3 december 2014

HRM in 2015 (en verder)

Wet maatschappelijke ondersteuning, Participatiewet, Wet werk en zekerheid. Volgend jaar gaat er heel wat veranderen op het gebied van wet- en regelgeving, op terreinen waar HR-professionals traditioneel hun handen aan vol hebben.

Het ontslagstelsel gaat flink op de schop, de ketenregeling voor arbeidscontracten wordt verkort, de zorg wordt gedecentraliseerd, er komt een transitievergoeding en de verantwoordelijkheid om mensen ‘van werk naar werk’ te helpen komt meer bij werkgevers te liggen. En dan hebben we het nog niet eens over de definitieve invoering van de werkkostenregeling, de gewijzigde bijtellingsregels voor leaseauto’s en de verschuivende pensioendatum…

HR kan wat dit betreft de borst nat maken voor 2015, maar de gevolgen overstijgen het vakgebied. De Nederlandse arbeidsmarkt gaat er door de sterke toename van flexibele contracten, zzp’ers en flexibele schillen de komende jaren heel anders uitzien. Er lijkt zelfs sprake van een definitieve breuk met de naoorlogse ‘veilige’ arbeidsverhoudingen in de netjes aangeharkte verzorgingsstaat van de lage landen.

Terug naar HR. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de organisatiestrategie en de daaruit voorvloeiende HR-strategie? Veel bedrijven zijn in sterk afgeslankte vorm uit de crisis aan het komen en ook bij de overheid en de collectieve sector is de krimp in volle gang. Om uit de maalstroom van doorlopende reorganisaties te geraken, wordt door werkgevers van lieverlee steeds meer geïnvesteerd in de wendbaarheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Allemaal onder het mom van mobiliteit en flexibiliteit, intern dan wel extern.

Dit vraagt een heel andere manier van kijken van HR naar het personeelsbestand. HR moet beleid gaan maken over de traditionele grenzen van het ‘vaste’ medewerkersbestand heen. Een beleid rondom flexpools van in-, door- en uitstromende krachten die voor langere of kortere tijd aan een organisatie zijn verbonden. Een beleid ten aanzien van de flexibele schil van tijdelijke medewerkers en freelancers. Een uitdagende gedachte als u nog moet beslissen wie er dit jaar allemaal een kerstpakket moet krijgen! LEES OOK: Top 5 HR-prio's voor 2015

 
 

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.