Logo
  • Nieuws
  • 31 januari 2011
  • Mariel Hovemann

HR ziet zichzelf wel als strategisch partner, maar is het nog niet

HR-afdelingen besteden slechts 15 procent van hun tijd aan strategie, maar 65 procent ziet zichzelf wel als strategisch partner. Dat blijkt uit Mercer’s HR Transformation Survey onder 500 HR-directeuren in ruim 40 EMEA-landen.

Beeld HR ziet zichzelf wel als strategisch partner, maar is het nog niet

Veel respondenten beschouwen zichzelf als strategisch business partner, omdat HR actief deelneemt aan bedrijfsbrede discussies zo blijkt uit het onderzoek. Daarbij wordt van hen verwacht dat ze de bedrijfsstrategie vertalen in een human capital strategie en daarbij methoden ontwikkelen die impact hebben op werknemers.

 

Barrières

Toch besteedt HR slechts 15 procent van de tijd aan strategie. Er zijn volgens de onderzoekers een aantal interne en externe barrières die de groei van HR beperken: de vaardigheden en kennis van het management en de werknemers, de perceptie van het hoger management dat HR weinig waarde toevoegt en de houding van andere afdelingsmanagers. Volgens de onderzoekers moet er meer worden geïnvesteerd in vaardigheden en training om deze barrières te slechten.

 

Initiatieven

In 2010 zijn minder HR-veranderingen gepland dan in eerder onderzoek uit 2006. De geplande initiatieven zijn: herontwikkelen van het HR-proces (42 procent), een nieuwe strategie ontwikkelen voor de levering van HR-diensten (39 procent) en strategieën om talentontwikkeling en vaardigheden in HR te verbeteren (39 procent).

 

Huidige werkzaamheden

HR-afdelingen besteden de meeste tijd aan het leveren van HR-diensten (27 procent), gevolgd door administratie (18 procent), HR-programma’s of systemen ontwikkelen (14 procent), intern management (14 procent) en compliance/audits (12 procent). De 15 procent die zij aan strategie besteden, zou omhoog moeten. De onderzoekers verwachten wel dat HR steeds meer zal worden gezien als strategisch partner.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.