Logo
  • Nieuws
  • 11 februari 2010
  • Manon Schuttrups

Crisis versnelt HR-transformatie

Bijna zes op de tien bedrijven geeft aan dat de recessie van invloed is op hun HR-transformatie. 38 procent hiervan zegt veranderingen versneld door te voeren, terwijl 20 procent de inspanningen juist heeft verminderd. Dat blijkt uit de Global HR Transformation Report, een jaarlijks onderzoek van ADP en de Human Resources Outsourcing Association (HROA) onder 188 directeuren en (HR-)managers van multinationals.

Beeld Crisis versnelt HR-transformatie

HR-transformatie omvat alle inspanningen om de uitvoering van HR te veranderen en te verbeteren, met name door middel van outsourcing. Het percentage ondernemingen dat werkt aan een HR-transformatie is voor het eerst in vier jaar gedaald, van 90 procent in 2008 tot 81 procent vorig jaar. Veranderingen op HR-gebied hebben met name minder prioriteit bij organisaties met een omzet lager dan 1 miljard dollar. Organisaties met een omzet tussen 1 miljard en 10 miljard dollar hebben het juist hoger op de agenda gezet; 95 procent houdt zich bezig met HR-transformatie.

 

Veel voordelen

Uit het onderzoek blijkt dat transformatie-inspanningen organisaties wel veel voordelen opleveren. Zo kunnen organisatorische managementvraagstukken op deze manier beter worden opgelost. Een kwart van de respondenten geeft aan kosten te hebben bespaard sinds de implementatie van een nieuw HR-beleid. Deze kostenreductie is in 2009 de voornaamste reden voor organisaties geweest om HR te transformeren.

 

Andere voordelen zijn het creëren van ruimte om meer aandacht te geven aan strategische issues, verbetering van de service naar het lijnmanagement en de medewerkers, beter reageren op veranderingen in de organisatie en deze reacties beter te stroomlijnen.

 

Kosten HR-transformatie

Bedrijven die niets willen veranderen aan hun HR-beleid, zijn vooral tevreden over de huidige aanpak. Had in 2008 geen enkel bedrijf de kosten als argument om niet tot HR-transformatie over te gaan, nu is dat 40 procent.

 

"Een gemis," aldus Hein Brockhoff, algemeen directeur van ADP Nederland. "Juist nu het economisch wat minder gaat en de arbeidsmarkt rustiger is geworden, is het zaak om de HR-afdeling klaar te maken voor de toekomst. HR-transformatie is niet meer voorbehouden aan multinationals. Er valt juist veel te leren van de bedrijven die zich de afgelopen jaren met HR-transformatie hebben beziggehouden."

 

Outsourcing

De meest toegepaste strategie voor HR-transformatie blijft een combinatie van het veranderen van interne processen, het delen van diensten en outsourcing. Outsourcing als op zichzelf staande strategie wordt het minst vaak toegepast. Wel is het aantal bedrijven dat HR-werkzaamheden uitbesteed gegroeid van 7 procent in 2008 tot 12 procent nu.

 

Met name transactiegeoriënteerde processen, als salarisverwerking, administratie van de secundaire arbeidsvoorwaarden en personeelsinformatiesystemen, worden uitbesteed. "Organisaties lijken te beseffen dat de voordelen van HR-transformatie veel verder gaan dan kosten besparen alleen," aldus Brockhoff. "Het vergroot de mogelijkheden om in te spelen op de veranderende marktomstandigheden. Ook valt op dat bedrijven die zich de afgelopen jaren met HR-transformatie hebben beziggehouden, hindernissen beter weten in te schatten en zo innovatieve manieren vinden om successen te behalen."

 

U kunt hier een exemplaar van het 2009 Global HR Transformation Report downloaden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.