Logo
  • Nieuws
  • 12 juni 2008
  • Peter van den Hout

Besteedt u ook zo veel tijd aan administratie?

In de meeste organisaties houdt HR zich in de eerste plaats bezig met administratieve zaken. Bij 58 procent van de bedrijven van honderd of meer medewerkers is de HR-afdeling namelijk gepositioneerd als stafafdeling voor administratie en advies.

Beeld Besteedt u ook zo veel tijd aan administratie?

Dit komt naar voren in het HR Benchmark-onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van IT-dienstverlener RAET heeft gehouden onder 440 organisaties in zowel de profit als non-profit sector. Ruim vier op de tien P&O’ers houdt zich op de afdeling bezig met algemene administratieve taken (excl. salaris), gevolgd door salarisadministratie (33 procent) en HR-adviestaken (25 procent).

 

e-HRM?

Het terugdringen van de administratieve lasten en het invoeren van e-HRM staat onderaan op de agenda van HR-prioriteiten voor 2008, zo blijkt ook uit het onderzoek. “Dat is opvallend, want e-HRM kan P&O’ers veel administratief werk uit handen nemen,” verklaart CEO Cees van den Heijkant van RAET. “Overigens geven de respondenten aan dat zij met name voor personeelsdossiers en de registratie van flexibele arbeidsvoorwaarden meer budget zouden willen hebben voor procesondersteunende software.”

 

Waarom P&O’ers e-HRM nog niet massaal omarmen, kan Van den Heijkant niet goed verklaren. “Ik kan me voorstellen dat in de onderwijssector en de industrie de noodzaak van dergelijke software niet zo groot is. Het kan natuurlijk ook zijn dat P&O’ers de mogelijkheden van e-HRM nog onvoldoende kunnen ‘verkopen’ aan de rest van de organisatie.”

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.