Logo
  • Nieuws
  • 11 december 2017
  • Bron: De Volkskrant

Is thuiswerken in Nederland op z'n retour?

Thuiswerken is bij sommige bedrijven op zijn retour. Vooral in de Verenigde Staten. Zo hebben Bank of America, IBM, Honeywell en elektronicaketen Best Buy een deel van hun personeel recentelijk teruggehaald naar kantoor. Hoe zit dat met de Nederlandse vestigingen van deze bedrijven?

Beeld Is thuiswerken in Nederland op z'n retour?

Marc van Veldhoven, hoogleraar werk, gezondheid en welbevinden aan de Universiteit van Tilburg zegt geen trend te zien dat medewerkers terug moeten naar kantoor. “In Nederland hebben banken, verzekeraars, ict-bedrijven en de overheid het nieuwe werken consequent ingevoerd. Deels was dat een bezuinigingsoperatie. De kantoren van bedrijven als Achmea, KPN en Interpolis werden veel kleiner. Dit beleid terugdraaien, kan dus niet zomaar,” aldus Van Veldhoven in de Volkskrant.

Scrum/Agile

Wel vragen veranderingen in de organisatie en de technologie meer flexibiliteit van medewerkers aldus Jurgen Wasser, HR-directeur bij ict- en consultancybureau Capgemini. “'Teams moeten nauwer samenwerken, ook met de klant, volgens nieuwe methoden zoals Scrum/Agile. Ze bepalen zelf hoe ze dat doen, in één ruimte of via Skype en videoconferenties.” Kantoortuinen raken uit, maar overlegplekken en rustige werkruimten zijn in opmars aldus Wasser.

Werk-privé balans

Nieuwe werkmethoden als Agile vragen meer samenwerking zo ook bij IBM Nederland. De meerderheid van de medewerkers komt om die reden wel weer dagelijks naar kantoor. Maar werken vanuit huis blijft wereldwijd mogelijk legt een woordvoerder van het technologiebedrijf uit in de VK. Het bedrijf zegt de balans werk-privé te respecteren.

Voor de medewerkers van Honeywell in Nederland is thuiswerken wel verleden tijd. Dit omdat medewerkers op kantoor eerder ideeën uitwisselen en flexibeler omgaan met veranderingen op de markt aldus een Amerikaanse woordvoerder. Het bedrijf maakt alleen uitzonderingen voor speciale situaties.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.