Logo
  • Nieuws
  • 1 november 2017
  • Peter van den Hout

'Flexibilisering en robotisering ramp voor millennials'

De toenemende flexibilisering van arbeid in combinatie met automatisering en robotisering treft millennials harder dan ze in de gaten hebben. Dat is althans de mening van de vermaarde Britse econoom dr. Daniel Thorniley. Op het HR Tech World congres in Amsterdam schetste hij een apocalyptisch scenario voor de arbeidsmarkt in Europa en de VS.

Beeld 'Flexibilisering en robotisering ramp voor millennials'

"In de EU woont maar liefst 27 procent van de 27 tot 31 jarigen nog bij hun ouders, omdat ze zich niet kunnen veroorloven om zelf een huis te kopen of huren," aldus Thorniley. Ondersteund door indrukwekkende cijfers laat de econoom zien dat met name jonge generaties in het westen de afgelopen tien jaar in toenemende mate moeten leven van tijdelijk werk als onderdeel van de 'gig economy'. "In de toekomst zullen steeds meer functies door robots worden vervuld en dat brengt onze economische groei in gevaar, want robots kopen geen consumptiegoederen."

Aan de hand van een voorbeeld toont Thorniley aan dat een groot deel van de huidige groei wordt veroorzaakt door de aankoop van extreem luxe goederen door een onbeduidend klein deel van de wereldbevolking. "Percentagewijs de grootste groeier in consumptieve bestedingen in de VS: de verkoop van privé vliegtuigen! Hoeveel mensen kunnen zich de aankoop van dergelijke zaken veroorloven? Dat kun je nauwelijks echte economische groei noemen."

Gig economy

De econoom vraagt zich af hoe lang de trend naar outsourcing, downsizing, flexibilisering en robotisering nog door kan gaan. Hij wijst daarbij op de sociale spanningen die de globalisering en bijvoorbeeld de Brexit aan het licht hebben gebracht. Hij verbaast zich over de relatieve gelatenheid van jongeren over hun positie op de arbeidsmarkt. "Wannneer je de vraag stelt 'ben jij gelukkig met de flexibiliteit van de gig economy?' dan geeft de helft van hen een bevestigend antwoord. Deze groep heeft niet in de gaten dat ze als zzp'er voor hetzelfde werk 25 tot 50 procent minder betaald krijgen dan in een 'normale' baan met secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een behoorlijk pensioen. In dat opzicht zijn het losers."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.