Logo
  • Nieuws
  • 21 november 2017
  • Peter van den Hout

5 tips om meer uit de werkomgeving te halen

Om talentvolle medewerkers aan te trekken en binnen boord te houden gaat de werkomgeving het verschil maken. Dat kwam duidelijk naar voren tijdens het event Tomorrow@work dat op 16 november plaatsvond in Polar in de Jaarbeurs Utrecht. Meer dan 300 HR en facility professionals lieten zich bijpraten over de nieuwste trends op het gebied van mens en werkplek: we zetten de belangrijkste tips voor u op een rij.

Beeld 5 tips om meer uit de werkomgeving te halen

Naast een aantal keynote speakers konden de deelnemers kiezen uit een gevarieerd programma van zo’n 20 best practices, workshops, college’s en ‘fire side chats’. Hieruit kwamen onder meer de volgende tips naar voren om meer te halen uit de werkomgeving:

1. Zorg voor voldoende (extra) ruimte

De exclusieve focus op bezettingsgraden met als uitgangspunt om het aantal vierkante meters kantoorruimte tot een minimum te beperken (Het Nieuwe Werken), kan wel eens averechts gaan uitpakken. Want wat betekent dit voor de effectiviteit en productiviteit van de medewerkers? Calculeer dus altijd ruimte in voor ontspanning en de mogelijkheid om ongeplande meetings te kunnen faciliteren. Uitsluitend sturen op terugdringing van de (huur)kosten is gevaarlijk en kan uiteindelijk ten koste gaan van het welzijn en output van medewerkers.

2. Zorg voor een werkomgeving die creativiteit oproept

Agile werken met sprints en de inzet van Scrum-methodes... De werkomgeving anno 2017 lijkt helemaal in de ban van Agile. Belangrijkste boodschap daarbij is om een werkplek aan te bieden die creativiteit oproept bij medewerkers. Met name de millennials willen geïnspireerd worden en moeten een reden hebben om überhaupt naar kantoor te komen.

3. Werkplekken moeten samenwerking én concentratie ondersteunen

One-size-fits-all werkt niet voor de inrichting van de werkomgeving. Zorg dus voor variatie en sluit zo veel mogelijk aan bij de individuele wensen van groepen medewerkers: breng de persona's binnen de organisatie in kaart. En houd ook rekening met de verschillende taken en werkvormen (activity based working).

4. Gebruik games om gedrag op de werkvloer te beïnvloeden

Wist u dat maar liefst 99% procent van de jongeren zijn tijd vult met gaming? En dat daarbij de verhouding man-vrouw nagenoeg 50-50 is? Deze groep gaat de werkvloeren binnenkort massaal bevolken, dus dat is iets om terdege rekening mee te houden. Tegelijkertijd biedt het legio kansen om het gedrag van medewerkers te beïnvloeden. Door games - in welke vorm dan ook - krijgen mensen direct feedback, waarmee ze vervolgens weer aan de slag kunnen. Het is dus een ideale vorm van learning on the job.

5. Zoek de samenwerking met andere stafafdelingen voor Workplace Management

Ga vanuit HR niet zelf het wiel uitvinden, maar werk nauw samen met uw collega's van FM (en IT). U heeft een gemeenschappelijk doel: zorgen dat medewerkers optimaal kunnen presteren in een inspirerende en gezonde werkomgeving. De Human Facility Manager komt eraan, een geïntegreerde afdeling waarin zowel HR als facility is vertegenwoordigd. Een andere oplossing is samenvoeging van verschillende disciplines onder de gemeenschappelijke vlag van Workplace Management.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.