Logo
  • Nieuws
  • 29 november 2012
  • Lianne Bouman

Sinterklaas- of kerstviering. Zorg dat de fiscus niet meeviert!

Wilt u 2012 afsluiten met een sinterklaas- of kerstfeestje voor de gezinnen van uw werknemers, houd dan de fiscale valkuilen in de gaten. U zit snor, als u ten minste 75 procent van uw werknemers uitnodigt voor het feest (per afdeling of per vestiging) en het feest alleen voor personeel toegankelijk is.

Beeld Sinterklaas- of kerstviering. Zorg dat de fiscus niet meeviert!

Ook lekkernijen, strooigoed en banket voor de partners en/of kinderen van uw werknemers vallen niet onder bijtelling van het loon.

 

Oude regiem kostenvergoedingen

U mag per jaar onbelast 454 euro (inclusief btw) per medewerker aan personeelsfeestjes uitgeven, in de jaren dat u nog gebruikmaakt van de overgangsregeling. U bent hierover dan geen loonheffingen verschuldigd.

 

Werkkostenregeling

Past u al wel de werkkostenregeling toe, dan valt het sinterklaas- of het kerstfeest in de vrije ruimte, die dit jaar 1,4 procent van de totale fiscale loonsom bedraagt (2013: 1,5 procent). Als u de vrije ruimte overschrijdt, dan is het meerdere belast met een eindheffing van 80 procent. Alleen als het sinterklaas- of het kerstfeest op de werkplek wordt gehouden, geldt voor de consumpties tijdens het feest een nihilwaardering. De pieterbazen kunnen dus onbelaste pepernoten strooien en de kerstman kan ruimhartig banketstaven snijden en glühwein schenken. Maar ook hier zijn de geschenken belast loon. Is het feest niet op de werkplek, dan is de volledige factuurwaarde belast loon.

 

Let op

Het vieren van een sinterklaas- of kerstfeest heeft ook gevolgen voor de btw. De kosten mogen voor de btw niet uitkomen boven een bedrag van 227 euro per werknemer (Besluit Uitsluiting Aftrek (BUA).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.