Logo
  • Nieuws
  • 22 januari 2013
  • Peter van den Hout

65-plussers: werknemers van de toekomst?

De rol van de huidige babyboomgeneratie op de arbeidsmarkt is nog lang niet uitgespeeld. Sterker: fitte 65-plussers zouden wel eens de werknemers van de toekomst kunnen worden. Dat stelt payrollonderneming Please Payroll naar aanleiding van de toenemende vraag van opdrachtgevers naar oudere werknemers.

Het bedrijf pleit daarom voor meer voorlichting over de voordelen van de inzet van oudere werknemers en zal hier de komende tijd op diverse manieren aandacht voor gaan vragen bij het mkb en de landelijke politiek.

Volgens Please Payroll dringt langzaam het besef door dat veel gepensioneerden feitelijk helemaal niet willen stoppen met werken: zij hechten aan de sociale contacten en kunnen in sommige gevallen een aanvulling op hun AOW of pensioen goed gebruiken. Uit cijfers van het CBS blijkt dan ook dat de netto arbeidsparticipatie van 65-plussers zowel in absolute aantallen als relatief de laatste tien jaar duidelijk is toegenomen (naar 162.000 in het eerste kwartaal van 2012).

Opwaartse trend
Volgens Please stijgt nu ook de vraag vanuit werkgevers naar oudere werknemers, met name in sectoren waar ervaring belangrijk is en gemotiveerde, goed opgeleide jonge arbeidskrachten soms moeilijk te vinden zijn, zoals de bouw en de horeca. Please-directeur Hans van de Ven: “De opwaartse trend is duidelijk zichtbaar. Veel van onze opdrachtgevers zien de meerwaarde van een of meerdere oudere werknemers in het team, juist met het oog op de kennisoverdracht naar jongere werknemers. Daar komt bij dat 65-plussers vaak meer dan gemiddeld gemotiveerd zijn, juist omdat ze tegen elke prijs willen voorkomen dat ze achter de geraniums verdwijnen.”

Producttips

Ook interessant

Vitaliteit, zo maak je er werk van
Download de gratis whitepaper

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.