Logo
  • Nieuws
  • 8 april 2013
  • Mariel Hovemann

Collectief functioneringsgesprek na opnamen met verborgen camera

Personeel van Media Markt in Leeuwarden werd gefilmd met een verborgen camera. De beelden werden vervolgens gebruikt in een soort ‘collectief functioneringsgesprek’. Schending van privacy, vindt FNV Bondgenoten.

Beeld Collectief functioneringsgesprek na opnamen met verborgen camera

Volgens FNV werden de medewerkers via een affiche in de kantine uitgenodigd voor een verplicht ‘bioscoopavondje’.
Tijdens de avond werd het personeel geconfronteerd met beelden van zichzelf aan het werk in de winkel. Voorzien van kritiek door een medewerker van de Media Markt Holding aldus een anonieme medewerker. De beelden waren geschoten door zogenaamde ‘mystery shoppers’.  Volgens de anonieme medewerker ging het om beelden waar ze nooit toestemming voor hebben gegeven. “En je gedraagt je wel anders als je weet dat er een camera op je gericht is. Dus dat was schrikken.”

Onfatsoenlijk


Vakbondsbestuurder Gea Lotterman vindt dat de werkgever met deze methode van ‘motiveren’ van mensen echt uit de bocht gevlogen is. “Het is niet toegestaan om op deze manier beelden van het personeel, zonder dat vooraf toestemming voor is gevraagd.  Maar buiten dat het wettelijk gezien niet geoorloofd is, kun je ook spreken van een grote mate van onfatsoen als je zo met je werknemers omgaat.”
FNV Bondgenoten heeft inmiddels klachten ingediend bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) over deze gang van zaken.

Producttips

Reacties

9 april 2013

Bij veel werkgevers bestaat onbekendheid over het inzetten van verborgen camera's. Het maken van heimelijke opnames (dus inzetten van verborgen camera's ) is strafrechtelijk verboden en als een misdrijf geklassificeerd. Voor werkgevers zijn er echter wel degelijk mogelijkheden om een verborgen camera in te zetten. Dan zijn daar wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo dient voldaan te zijn aan het zgn. kenbaarheidsbeginsel, wat betekent dat het personeel dient te zijn geinformeerd over de mogelijke inzet van verborgen camera's, dient er sprake te zijn van vermoedens van fraude, dient de inzet van beperkte duur te zijn en ten behoeve van dat specifieke doel, en dient de privacy van medewerkers in acht te worden genomen (dus geen opnames op toiletten bijvoorbeeld). Wij adviseren met betrekking tot het kenbaarheidsbeginsel om in het personeelshandboek hierover de volgende tekst op te nemen:
De directie behoudt zich het recht voor om bij vermoedens van ernstige onregelmatigheden gedurende een beperkte periode verborgen camera’s in te zetten. Dit zal altijd zodanig plaatsvinden dat de privacy van medewerkers zomin mogelijk geschaad wordt.
In dit soort gevallen is het altijd beter om vooraf advies in te winnen over de (on)mogelijkheden, dan achteraf te ontdekken dat er onjuist is gehandeld.

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.