
Functie:Directeur De Fraude Experts ®
Bijdragen
Blog

Medewerkers beginnen de pijn van de economische crisis steeds meer in hun portemonnee te voelen. Als gevolg daarvan zien we een toename van de schade door interne diefstal, die mede in de hand wordt gewerkt doordat werkgevers bezuinigen op kostenposten als beveiliging en interne controles. In die zin is het belangrijk om nogmaals te wijzen op de mogelijkheid om de kosten voor onderzoek naar interne diefstal op de dader te verhalen aan de hand van onder ander de volgende uitspraak:
Blog

Drie journalisten van RamBam tonen in de uitzending van 1 april 2013 aan dat ze met een volkomen verzonnen cv werden aangenomen als resp. natuurkundeleraar op een VWO, als verzorgende IG bij een bejaardentehuis en als zweminstructeur voor kleine kinderen.
Blog

Om fraude met diploma's tegen te gaan kunnen sollicitanten per 1 november bij de overheid (DUO) een digitaal uittreksel aanvragen van zijn/haar behaalde diploma's om aan de werkgever te overleggen als bewijs.
Blog

We weten eigenlijk best dat we het risico lopen bestolen te worden en we willen daar ook wel alles tegen doen. Maar ja; de kosten! Om maar met de deur in huis te vallen, het bedrijfsleven raakt in Nederland per jaar ongeveer zeven procent van haar winst kwijt aan fraude (bron ACFE-survey 2008) oftewel 5,7 miljard euro per jaar. En dat is dan ook nog eens door fraude van binnenuit, door je eigen medewerkers. En daar moet je dus wel degelijk mee aan de gang. Is het niet om jezelf te beschermen, dan heb je ook een plicht naar je medewerkers, om ze tegen de verleidingen te beschermen.
Bij veel werkgevers bestaat onbekendheid over het inzetten van verborgen camera's. Het maken van heimelijke opnames (dus inzetten van verborgen camera's ) is strafrechtelijk verboden en als een misdrijf geklassificeerd. Voor werkgevers zijn er echter wel degelijk mogelijkheden om een verborgen camera in te zetten. Dan zijn daar wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo dient voldaan te zijn aan het zgn. kenbaarheidsbeginsel, wat betekent dat het personeel dient te zijn geinformeerd over de mogelijke inzet van verborgen camera's, dient er sprake te zijn van vermoedens van fraude, dient de inzet van beperkte duur te zijn en ten behoeve van dat specifieke doel, en dient de privacy van medewerkers in acht te worden genomen (dus geen opnames op toiletten bijvoorbeeld). Wij adviseren met betrekking tot het kenbaarheidsbeginsel om in het personeelshandboek hierover de volgende tekst op te nemen:
De directie behoudt zich het recht voor om bij vermoedens van ernstige onregelmatigheden gedurende een beperkte periode verborgen camera’s in te zetten. Dit zal altijd zodanig plaatsvinden dat de privacy van medewerkers zomin mogelijk geschaad wordt.
In dit soort gevallen is het altijd beter om vooraf advies in te winnen over de (on)mogelijkheden, dan achteraf te ontdekken dat er onjuist is gehandeld.