Logo
  • Blog
  • 2 januari 2018

Begin het jaar goed met een nieuwjaarsgesprek met je team

December en januari zijn bij uitstek geschikt om eens een spade dieper te gaan met team en te werken aan verbinding, binding en teamontwikkeling. Neem een paar uur de tijd, kies een prettige plek buiten je werkomgeving en evalueer het afgelopen jaar. Kijk natuurlijk ook vooruit naar het komende jaar. Geef elkaar waarderende feedback en spreek wensen uit voor 2018.

Maar hoe doe je dat? Hierbij geef ik je een eenvoudige werkvorm die tot een zeer mooi en goed gesprek kan leiden. Neem er wel even de tijd voor, geef iedereen echt de aandacht die hij of zij verdient…

Zet ieder teamlid een kwartier of langer in de spotlight rondom de volgende vragen:

  1. Wat zijn voor jou persoonlijk de belangrijkste momenten of periodes van 2017 geweest? Waarom? Wat gebeurde er dan precies?
  2. En hoe kijken wij terug op de samenwerking met jou? Nu is het team dus aan de beurt om mooie verhalen en momenten uit het afgelopen jaar terug te halen. Dat mogen natuurlijk ook wat pijnlijkere momenten of conflicten zijn, probeer er wel altijd een positieve draai aan te geven. Wat je aandacht geeft groeit…
  3. Wat wens je voor jezelf in 2018? Wat hoop je dat het jaar je gaat brengen? En wat ga je zelf proberen daarin te doen?
  4. Wat gunnen wij je voor 2018? Wat wensen wij je toe? Nu is het dus weer aan het team om positieve wensen uit te spreken en gedrag toe te wensen dat het teamlid wel kan gebruiken in 2018.

Het effect van dit gesprek? Betere verbinding het team, meer begrip voor elkaar, onthechting van 2017 en hechting aan 2018, de nieuwe teamdoelen en persoonlijke doelen. Het zou zo maar kunnen dat je teamleden elkaar beter weten te vinden in 2018 en de teamresultaten een positieve duw in de goede richting krijgen.

Producttips

Ook interessant

Voorspelt Learning Agility teamsucces?
Succesvolle teams zijn belangrijk voor organisaties

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.