Logo
  • Blog
  • 20 november 2017

Waar sta jij in verandering?

Of er nou een reorganisatie of fusie op stapel staat, nieuwe processen zijn ingevoerd of van medewerkers verwacht wordt dat ze zich commerciëler en proactiever opstellen: verandering brengt spanning met zich mee. Het vraagt vaak van mensen dat ze gewoontes, patronen en overtuigingen loslaten en dat roept al snel weerstand op. Om die te overwinnen en de verandering uiteindelijk te omarmen doorlopen mensen verschillende stappen. Het verandermodel van Prohaska maakt dat proces in één oogopslag inzichtelijk. In tijden van verandering, waarin werkstress op de loer ligt, is het dan ook een prima instrument om met medewerkers in gesprek te gaan.

Mentale veerkracht vergroten in veranderprocessen

Mensen die goed in hun vel zitten, zijn beter opgewassen tegen veranderingen. Het is dan ook belangrijk dat je daar als leidinggevende in zo’n proces aandacht aan besteedt. En dat je zorgt dat je medewerkers intrinsiek gemotiveerd raken om met de veranderingen mee te gaan.

Hoe kun je het verandermodel van Prohaska daarbij inzetten? Heel eenvoudig: door aan de hand hiervan met je medewerkers te bespreken waar ze staan in het veranderproces. Op welke trede? Wat verstaan ze onder die fase, wat voor beeld hebben ze erbij? En vooral: wat hebben ze nodig om een volgende stap te kunnen nemen? Als je dat helder hebt, kun je hen daarin faciliteren. Het helpt vaak al als je transparant bent over de plannen, de vertaalslag weet te maken naar wat de veranderingen betekenen voor jouw team en als je medewerkers laat meedenken over hoe het misschien nog anders en beter kan.

Zo vergroot je de weerstand

Veranderingen worden meestal niet zomaar ingezet. En als er eenmaal een besluit over genomen is, wil je ze ook snel doorvoeren. Wat daarbij in elk geval geen zin heeft en zelfs averechts werkt, is dwang gebruiken of mensen onder (tijds)druk zetten. Daarmee vergroot je alleen de weerstand. Natuurlijk kun je wel aangeven wat het gewenste tijdpad is, maar als uitgangspunt en niet als drukmiddel. Leg liever aan je medewerkers de vraag voor hoe zij dat pad voor zich zien, en hoe je hen hierin kunt ondersteunen. Zo zet je hun energiebronnen in bij de veranderingen in plaats van dat je de weerstand vergroot.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.