Logo
  • Nieuws
  • 1 juli 2008
  • Hans Moltmaker

Ongeluk met ingeleende kracht: wie is aansprakelijk?

Als u voor de uitvoering van een klus extra handen nodig heeft, kunt u daarvoor iemand  inhuren. Houd dan wel rekening met de eventuele aansprakelijkheid; ook zonder een officiële overeenkomst heeft u voor deze ingeleende medewerker dezelfde zorgverplichting voor veilig werken als voor de vaste krachten.

Beeld Ongeluk met ingeleende kracht: wie is aansprakelijk?

Dit komt naar voren in een uitspraak van het Hof Den Bosch (LJN: BD4757). Wat was het geval? Een werkgever had voor het uitvoeren van een klus extra mensen nodig en leende deze zonder formele overeenkomst van een derde. Een van deze medewerkers kreeg een ongeluk en de inlenende werkgever werd aangesproken voor de schade.

 

Zorgplicht
Hoewel er geen formele overeenkomst was, kreeg de medewerker gelijk en draaide de inlenende werkgever op voor de geleden schade. Ook als u gebruik maakt van vrijwilligers, is het mogelijk dat er aansprakelijkheid ontstaat als er niet voldaan wordt aan de zorgplicht. Dit alles betekent dat de aansprakelijkheid voor schade aan anderen dan de eigen werknemers - de ‘hulppersonen’ -  ruim door de rechters wordt uitgelegd. Het is dus zaak om hiertegen maatregelen te nemen en hen te behandelen als de eigen werknemers.

 

LET OP: Ook als er geen formele overeenkomst ligt, kunt u aansprakelijk zijn voor schade geleden door mensen die onder uw gezag werken. U moet hier dus rekening mee houden bij uw Arbo-beleid en bij het verzekeren van ongevallen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.