Logo
  • Blog
  • 28 september 2021

Coronapas en de werkvloer

De coronapas is ingevoerd. Dat betekent dat toegangscontrole bij bezoekers vanaf 13 jaar in de culturele sector en bij horecagelegenheden dan verplicht is. Zonder die pas geen toegang. Stel: een horeca-medewerker (A) is niet gevaccineerd, heeft geen bewijs van immuniteit en wil zich ook niet (telkens) laten testen. Dan kan het wel eens ingewikkeld worden in bepaalde situaties.

Arbeidsrechtelijk en kijkend naar privacy (AVG) lijkt het nog redelijk eenvoudig. De werkgever (in dit geval een hotel, restaurant of café, we noemen hem B) kan A niet verplichten zich te laten vaccineren, mag geen dwang of drang toepassen en, in beginsel, ook geen arbeidsrechtelijke maatregelen verbinden aan het feit dat A niet is ingeënt. A hoeft B ook niet te vertellen dat hij niet is gevaccineerd.

Kort gezegd: A mag zijn werkzaamheden bij B gewoon uitoefenen. En als hij voor zijn werk bij B komt hoeft hij geen coronapas te laten zien.

Komt A echter op zijn vrije dag voor een kopje koffie, een tosti of een borrel bij B, dan zal B hem (op grond van de vanaf 25 september a.s. geldende regels) de toegang moeten weigeren omdat hij geen coronapas heeft.

Maar wat nu als A na afloop van zijn dienst met nog wat collega’s (geplaceerd) een drankje (of meer) bij B wil drinken. Hij is op dat moment (mogelijk) geen werknemer meer, maar bezoeker. Moet hij dan een coronapas tonen (die hij in dit voorbeeld dus niet heeft met als gevolg dat hij dan de horecagelegenheid zou moeten verlaten)?

En wat nu wanneer er op een middag een werkbespreking bij B plaats vindt? Coronapas tonen of niet? Als het werk(gerelateerd) is waarschijnlijk niet.

Personeelsuitje

Maar dan dit voorbeeld.

B organiseert een personeelsuitje ergens buiten op de hei. De dag wordt afgesloten met een hapje en drankje bij B in de horecagelegenheid. Coronapas tonen of niet?

Een leverancier van B geeft op een middag een presentatie over een nieuw drankje in de horecagelegenheid van B. B vraagt zijn medewerkers die presentatie bij te wonen. De tijd wordt niet vergoed, maar B verzorgt wel een buffetje en drankjes. Coronapas tonen of niet?

A hoeft als werknemer aan B dus geen coronapas te laten zien, maar vanaf overmorgen als bezoeker van diezelfde B wel. Maar wanneer is hij bij B in hoedanigheid van werknemer en wanneer als bezoeker?

Soms is dat duidelijk, maar soms ook niet.

De mogelijk volgende fase (arbeidsrechtelijke) debatten vanaf zaterdag dus.

 

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.